Üretici ve tüccarların arasında alım satım sıkıntıların olmasının yanı sıra piyasa fiyatlarının da aşağıya düşmesi üreticide gerginliğe sebep oldu. Bu sene fındık rekoltesinin normalin üstünde olması ve üreticinin TMO’ya değil tüccara fındık vermesi piyasada düşüşe neden olsa da TMO’da fiyatlar aynı kaldı.



“Fiyatların düşmesinin sebebi emanettir”

Piyasa düşüşünün üreticinin tüccara fındık indirmesinden kaynaklı olduğunu söyleyen Öztürk açıklamasında şu ifadelere yer verdi:



“Piyasada olan fiyat düştü ama TMO’da fiyat düşüşü yok. Piyasada ki fiyatların düşmesi tüccara üreticinin çok fazla fındık indirmesinden kaynaklı.  Biliyorsunuz rekolte normalin biraz üzerinde. Fiyatların düşmesi emanettir. Emanete fındık verildikçe fiyatlar daha da çok aşağıya düşecektir. TMO fındık alımına devam diyor çiftçiler arasında 1 ay sonrasına kadar TMO fındık parası ödemeyecek gibi haberler var bunlar asılsızdır. TMO 20 güne fındık parası ödeyecek.”




“Üretici bu konuda haksız”


Üretici ile tüccar arasında fiyat geriliminin yaşanması konusuna da açıklık getiren Öztürk şunları söyledi:

“O konu öyle değil bir defa emanete verilen fındık bozduracağın gün piyasa kaç lira ise o fiyattan alımı yapılır. Onun için yıllardan beri biz uyarıyoruz ve konuşuyoruz emanete bu konuda çiftçimiz haksız durumdadır. Neden, çünkü emanete veriyorsun. Kesinlikle eksikliği var çiftçilerimizin. Emanete fındık veriyormuş verilmemesini tavsiye ediyoruz.”

TMO’nun fındık alım şartlarını açıklayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Düzce Şubesi Başkanı Ramazan Öztürk şunları söyledi:

“Sağlam iç fındık 40 randımanın altı olmamalı. Rutubet oranı yüzde 6’yı geçmemeli. Buruşuk fındık yüzde 10’u geçmemeli. Çürük ve bozuk fındık yüzde 3 olmalı. Çatlak ve kırık iç fındık oranı yüzde 5 olmalı. 2019 yılı mahsulleri satın alınıp eski mahsuller kesinlikle alınmayacak.”


“Fındıklarını verdikleri gibi ücretini talep etsinler”

Tüccar ve üretici arasındaki fiyat gerilimi hakkında açıklamalarda bulunan fındık tüccarı Gökhan Top şu ifadeleri kullandı:



“Bu konuda üreticiler fındıklarını emanete vermeyeceklerse fındıklarını verdikleri gibi ücretini talep etmelerini öneririm. Daha sonra bu durumlar sık sık yaşanıyor fiyatın düştüğü randımanın düşük geldiği gibi duyumlar alıyoruz bizde. Onlara   tavsiyem malın başında randımanın kırılıp parasının alınması ticaretlerini malın başında bitirmelerini tavsiye ederim. Emanete vereceklerse eğer tabi bu farklı bir konu bozdurmak istediklerinde fiyat neyse o fiyattan işlem görürler.”

 
“Üretici kendi hakkını yediriyor”

Üreticinin fındığını satarken eksik bilgi ile sattığını ifade eden Gökhan Top şunları söyledi:

“Üreticinin tabi ki eksikliği var. Köklü ve bilinen firmalarla çalışmamalarının sıkıntılarını yaşıyorlar. Daha çok korsan diye tabir ettiğimiz fındık tüccarları var. Bir kamyon ve bir iki elemanla hiçbir vergi mükellefi olmadan bu tarz ticaret yapıyorlar. Üreticiye aynı tavsiyeyi vereceğim bilindik ve köklü firmalarla sıkıntı yaşamayacaklarını garanti edebilirim. Üretici kendi hakkını yediriyor doğrusu. Bilinmedik firmalarla çalışarak fındığı alırız parasını veririz muhabbeti olduğundan dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Yüksek fiyatlara aldanmasınlar bilindik firmalarla çalışsınlar. Mağduriyetlerini bu firmalar gidereceklerdir. Acele etmesinler bu fiyatlar yükselmesini bekliyoruz. Ülke genelinde eski fındık yok denecek kadar az bu sene fındık tek mahsul. Tavsiyem üretici beklediği kadar beklesin.”


“Fabrikalar fındık almıyor”


Fabrikaların fındık almadığını ve stokların doluluğundan dolayı fiyatların düştüğünü söyleyen Top şu ifadeleri kullandı:

“Şuan da fındık fiyatları 14 buçuk lira seviyelerinde, 15,75 TL’yi görmüştü birkaç gün öncesine kadar. Yoğun fındık alımı olduğu için fabrikalar fındık almıyorlar. Fiyatları da geri çektiler. Olursa bu fiyatlardan alırız diyorlar. Fabrikalarda alım çok olduğu için stokta bol ve kırımda, satışta zorlanıyorlar nakit sıkıntısı da çekiyorlar.”
 
Haber : C.A.KUŞ
Görüntü : T.AKARSU