İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nünce Düzce’de üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle ilimizle özdeşleşmiş ürünlerin coğrafi işaretle tesciline yönelik çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına yapılan başvurular neticesinde, Düzce Şekerkamışı Pekmezi ve Yufkalı Konuralp Pilavı, Resmi Coğrafi İşaret Bülteninde yayınlanarak coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Böylece Düzce’de coğrafi işaretle tescillenen ürün sayısı 10'a çıkmış oldu.

Yapılan son 2 tescille Düzce’nin coğrafi işaretli ürünleri; Akçakoca Melengücceği Tatlısı,  Akçakoca Mancarlı pide, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Konuralp Pirinci, Düzce Kestane Kabağı, Düzce Şırası, Akçakoca Sarı Fındığı, Yufkalı Konuralp Pilavı, Düzce Şeker Kamışı Pekmezi oldu.

4 ÜRÜNÜN BAŞVURUSU DEĞERLENDİRİLİYOR

Daha önce girişimleri başlatılan Düzce Elma Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helva, Düzce Kestane Balı, Düzce Kestanesi için de başvuru değerlendirmesi devam ediyor.

“TESCİLLENEN ÜRÜNLERİN ÜRETİM VE PAZARLAMASI ARTACAK”

İl Müdürü Necdet Çiçek konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İl Müdürlüğümüzce 2017 yılı itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumuna, ilimizde ürünlere yönelik coğrafi işaret tescil çalışmaları yürütülmektedir. Tescil çalışmalarına yönelik, ilimiz merkez ve ilçelerinde coğrafi işaret potansiyeli olan ürünler tespit edilerek ürün havuzu oluşturulmuş ve belirlenen bu ürünlere yönelik araştırma ve analiz çalışmaları sonrasında başvuruda bulunulmaktadır. Coğrafi işaret belgesi ile tescillenen ilimize özgü ürünler, tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilerek, bu ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Bu durum kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacaktır." dedi.