Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılı kaliteli kabuklu Giresun fındığı için taban fiyatın kilogramda 17 lira, levant fındık için 16,5 lira olarak belirlendiği yönündeki açıklamasının ardından Öncü Haber ekibi, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ten ilk değerlendirmeyi aldı.

‘Açıklanan fiyattan memnunuz’

Destekleme ile birlikte fiyatın 18,5 TL’ye yükseldiğine işaret eden Öztürk, üreticilerin taban fındık fiyatından memnun olduklarını belirtti. Oda Başkanı Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Öncelikle Karadeniz Bölgesi’ndeki Ziraat Odalarımız ve genel merkezimiz ve genel başkanımız başta olmak üzere büyük bir mücadelenin içerisine girdik ve başarılı olduk. Öncelikle Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize açıklamış olduğu kararda dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizin tamamının bu fiyattan memnun olduklarını belirtmek istiyorum. 16,5 TL fındık fiyatı açıklandı. Fakat 2 TL de alan bazlı gelir desteğini bunun içine kattığımız zaman bizim fındığımız 18,5 TL’ye gelmektedir. Bunun yanında çiftçilerimize mazot gübre desteği de verilmekte.”



“Az bir çatlak var fındıkta, geri gönderiliyor”


Geçen yıllarda yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması temennisinde bulunan Öztürk, bu sıkıntıları şöyle aktardı:   

“Çiftçiler adına geçmiş yıllarda yaşamış olduğumuz sıkıntıların tekrarlanmamasını istiyoruz. Nedir bu? Az bir çatlak var fındıkta, geri gönderiliyor. Ufak tefek mazeretlerden dolayı fındıklarımız geri gönderiliyor. Burada biraz daha esnek davranılırsa çiftçilerimizin daha fazla memnun olacağını tahmin ediyorum.” açıklamasında bulundu.

‘Bu sene yüzde yüz fındığı TMO alacak’

TMO’nun ne zaman alım yapacağı hakkında da görüşlerini dile getiren Öztürk şunları söyledi:

“TMO’nun alımları ne zaman gerçekleştireceğiyle ilgili bir genelge gelmedi henüz. Ama Cumhurbaşkanımız fiyatı açıkladığına göre yüzde yüz fındığı TMO alacak. Çalışma yapılır zaten daha önceden bizim görüşmelerimiz vardı. Düzce il genelinde depo arayışı içerisindelerdi. Çiftçilerimizin en yakın depoya ulaşmak için inşallah depoda bulacaklar ve çalışmaya başlayacaklar.”

‘Tahmini rekolte 80 bin ton’

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, bu sene fındık rekoltesinde artış olacağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

“Rekolte tahminini Tarım İl Müdürlüğü olarak biz yaptık. Ama bunda kesin rakamı açıklamamız bize de izin verilmiyor bakanlık tarafından. Ama tahmini olarak 80 bin ton civarında Düzce il genelinde rekoltemiz var. Bu son afetten dolayı da yüzde 10-15 civarında bir kaybımız oldu. Yani 75 bin ton civarında bir rekolte var. Bu da geçen yıla göre yüzde 40 civarında bir artış söz konusudur çünkü geçen yıl ki rekoltemiz 52 bin tondu. Bu sene yüzde 35-40 civarında bir artış var.”

‘Bayramdan önce kimse fındık hasadına başlamasın’


Çiftçilerin fındık hasadına erken başlamaması gerektiğini de vurgulayan Öztürk şu ifadelerde bulundu:

“Çiftçilerimizden gelen duyumlara göre çiftçilerimizin fındık hasadına erken başlayacağıyla ilgili şikayetler geliyor bize. Biz Valilik tarafından Tarım İl Müdürlüğüyle beraber ortak istişare içinde çalışıyoruz. Önce bunu belirteyim. Burada almış olduğumuz kararla bayramdan önce kimse fındık hasadına başlamasın tavsiyesinde bulunuyorum. Çünkü hem çiftçinin kendi fındığının randıman düşüklüğüne sebep olacak hem ülke ekonomisine zarar vereceği için çiftçilerimizi özellikle belirtmek istiyorum.”

Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU