Ramazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihleri ile ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalar yapan Beslenme ve Diyet Uzmanları Nida Duran ve Serenay Yavuz, sahurda ve iftarda dikkat edilmesi gereken konular hakkında önemli bilgiler verdi.

“Mutlaka sahuru güzel yapmamız gerekiyor”

Ramzan ayında özellikle sahurda iyi beslenmeye dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Nida Duran şunları aktardı: “ Ramazanda oruç tutarken 17-18 saat aç kaldığımız için mutlaka sahuru güzel yapmamız gerekiyor. Kesinlikle sahur yapmadan oruç tutmamamız gerekir. Anne sütünden sonra en önemli protein olan yumurta ve peynir gibi besinleri sahurda tüketmemiz vücudumuz için faydalı olacaktır. Yumurtayı haşlama veya pişirme şeklinde tüketebiliriz onun yanında bir süt grubunu da mutlaka tüketmeliyiz. Bunların haricinde bir tane meyveyi sahurda tüketmek önemli. Gün içerisinde herhangi bir C Vitamini alamadığımız için sahurda bunları tüketmemiz gerekli. Ceviz, badem veya fındık gibi ürünler sahurda tercih edilebilir. Yağ oranı yüksek olan bu ürenler gün içerisinde vücudu tok tutma görevi görür.

“Saat başı su tüketmek gerekir”

İftardan sahura kadar olan zamanda düzenli olarak su tüketimini tavsiye eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nida Duran  şöyle konuştu: “Tam tahıllı ekmekler veya makarnalar tüketerek kaliteli karbonhidrat vücudumuza yararlı olacaktır. Pide veya normal ekmek kan şekerimizi hızlı yükseltip düşürdüğü için daha çabuk acıkmamıza neden oluyor. Mutlaka su tüketmemiz gerekir. Genelde sahurda ne kadar çok su içersem o kadar susamam algısı vardır. İftardan sahura kadar olan zamanda saat başı su tüketerek gün içerisinde ihtiyacımız olan suyu tüketmiş oluruz.”

“Ramazan ayı vücudumuzda bulunan toksinlerin atılması için iyi bir fırsattır”

İftarı su veya hurma ile açmanın önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı  Serenay Yavuz şunları ifade etti: “ Ramazan ayı vücudumuzda bulunan toksinlerin atılması için iyi bir fırsattır. İnsülin ve kolesterol sevileri düşüyor ve vücut daha çok yağ yakıyor. Bizim için dezavantaja dönüşen bu durumu avantaja çevirebiliriz. Tabii bu konu sahur ve iftarda nasıl beslendiğimiz ile alakalı. İftarımızı nasıl açacağımıza gelecek olursak  iftarı ikiye bölerek açmamız gerekir. Su veya bir hurma ile iftarımızı açmamız yararlı olur. İlla ki hurma olacak diye de bir şey yok. Zeytin olur ceviz olur badem olur.

“15 dakika yemeğe ara vermek gerekir”

İftarda 15 dakika ara vererek yemek yemenin önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı  Serenay Yavuz şunları belirtti: “İftarda Çorba içerek sıvı ihtiyacımızı karşılayabilir ve bağırsak hareketlerini hızlandırabiliriz. Ardından bir 15 dakika yemeğe ara vermek gerekir. Bu 15 dakika ara sindirim sistemimize bir anda yüklenmemek için. Bu aradan sonra ana yemeğe geçebiliriz. Ana yemek et, tavuk ve balık gibi ana protein kaynağı besinler olmalı. Onun yanında sebze yemeklerini ekleyerek lif içeriğini artırabiliriz. İftardan hemen sonra tatlı tüketimi yanlış. Her gün şerbetli tatlı tüketmek bizim için sıkıntılı olacaktır.”