Türkiye’de ‘yeni tip koronavirüs’ olarak bilinen ilk COVİD-19 vakası tam bir yıl önce bugün 10 Mart’ta görüldü. Aradan geçen zamanda yurt geneline yayılan virüs 2 milyon 807 bin kişiye bulaştı. 29 bin 160 vatandaşımız ise virüs kaynaklı olarak hayatını kaybetti.

Düzce’de ise ilk koronavirüs vakası 26 Mart 2020’de tespit edildi. O günden bu yana virüs tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de binlerce kişiye bulaştı. Özellikle kasım-aralık aylarında günlük 600’ü aşkın vakanın görüldüğü kent, ‘yerinde karar’ olarak ilan edilen kontrollü normalleşme ile yeni bir sürece girdi.

İller bazında kısıtlama ve tedbir kaldırma veya getirme kararlarının alınacağı bu süreçte illerdeki vaka sayısı ve aşılama oranları en temel iki kriter olarak öne çıkıyor. Son açıklanan haftalık yüz bin kişiye düşen vaka sayısında üç haftanın ardından artışın yaşanmadığı kentte bu oran 55,60 olarak kayıtlara geçti ve Düzce ‘yüksek riskli iller’ kategorisinde yer aldı.

Koronavirüsle geçen bir yıl geride kalırken Düzce’de 9 Mart’ta tespit edilen vakalarla birlikte toplam vaka sayısı 29 bin 425’e yükseldi. Virüs kaynaklı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı ise 137 olarak sabit kaldı. 28 bin 946 kişi hastalığı atlatırken 342 vatandaşın virüs nedeniyle tedavileri sürüyor. Bunlardan durumu ağır olan 14 kişi ise pandemi yoğun bakım servisinde müşahede altında tutuluyor.

Normalleşme sürecinde bir diğer önemli kriter olan aşılamada ise Düzce toplamda uygulanan aşı dozu sayısı 51 bini geçti. 39 bin 69 kişiye birinci doz aşı uygulaması yapıldı. Bunlardan 12 bin 39 vatandaş ise 28 gün arayla iki doz olarak uygulanan aşının her iki dozunu da olarak aşı sürecini tamamladı.

Aşılamanın 65 yaş ve üzeri vatandaşlarda devam ettiği 395 bin nüfuslu kentte birinci doz aşılama oranı yüzde 9,89 olurken aşı sürecini tamamlayın oranı da yüzde 3,03’e yükseldi.

HABER: Mehmet GÜNESEN