Yeni tip koronavirüsle mücadelede 2 Mart’ta geçilen kontrollü normalleşme dönemine turuncu renkte ve ‘yüksek riskli iller’ kategorisinde başlayan Düzce, üst üste yaşanan vaka artışı nedeniyle kırmızı renge bürünerek ‘çok yüksek riskli iller’ sınıfına çıktı.

Şubat ayında günlük ortalama 25 olan vaka sayısı mart ortasında 70’e, geçen hafta itibariyle de 120’ye yükseldi. Günbegün devam eden artışlar neticesinde Düzce’de günlük vaka sayısı bugün itibariyle 200’e dayandı.

Salgının alarm vermeyi sürdürdüğü kentte 9 Mart günü 192 vatandaşın daha testi pozitif çıkmasıyla toplam vaka sayısı 32 bin 280’e ulaştı.

Öte yandan vaka sayısındaki artışın vefat, aktif vaka ve yoğun bakım verilerine yansıması da sürdürdü. Pandemi yoğun bakım servisinde bir süredir tedavisi süren bir vatandaşın daha salgın kaynaklı hayatını kaybetmesi nedeniyle vefat sayısı 146’ya çıktı. İl genelinde evlerinde ve hastanelerde tedavileri devam eden toplam aktif vaka sayısı da 1.396 oldu.

Durumu ağır olan ve pandemi yoğun bakım servislerinde müşahede altında tutulanların sayısı 24 olurken, 11 vatandaş da entübe edildi. Mart 2020’den bu yana salgına yakalanan ve atlatanların sayısı da 30 bin 738 olarak gerçekleşti.

Normalleşme adımları çerçevesinde cumartesi uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı ancak son iki haftadır yaşanan artış nedeniyle yeniden uygulamaya konulduğu Düzce’de uzman ve yetkililer vatandaşların kural, tedbir ve kısıtlamalara uymaları konusunda sürekli uyarıyor.

Artışın devam etmesiyle geçtiğimiz kasım ayında olduğu gibi sağlık sisteminin yükü taşıyamayacak duruma gelmesinden korkulurken, il genelinde denetimler de aralıksız şekilde sürüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN