Düzce’de hasarlı ya da atıl olduğu için kullanılmayan metruk binalar, bulundukları mahallelerde yaşayanları tedirgin etmeye devam ediyor.

Düzce Belediyesi ‘sosyal tesis’ için düğmeye bastı

Düzce Belediyesi sorumluluk alanındaki atıl yapıları sosyal tesis olarak değerlendirmek için düğmeye basarken, sürecin yakın takipçisi Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, boş ve işlevsiz binaların sportif ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde yeniden düzenleneceğini açıkladı.

Valilikten ‘yıkım’ seferberliği

Yerel yönetimler gibi Düzce Valiliği de depremi hatırlatan metruk binaların yıkılması ya da onarılarak tekrar kullanıma açılması amacıyla çalışmaları hızlandırdı.

1999 yılında yaşanan depremlerin ardından sayıları binlerle ifade edilen hasarlı binalardan durumu ağır olanlar süreç içerisinde tek tek yıkıldı. Ancak özellikle hak sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yargıya intikal eden şehir merkezindeki birçok bina uzlaşı sağlanamaması sonucu adeta çürümeye terk edildi.

Düzce için 2018 yılı kurtuluşun başlangıcı oldu

Madde bağımlılarının metruk binaları mesken tutması yüzünden gece-gündüz korku yaşayan vatandaşlar sık sık ‘Bu binaları artık yıkın, güvende değiliz!’ çağrısı yaparken, beklenen somut adım 2018 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından atıldı.

Bakanlığın 81 il valiliğine gönderdiği genelge doğrultusunda, suç örgütlerinin yuvalandığı, aynı zamanda çevre kirliliğine yol açan metruk ve atıl binalar yıkılmaya başlandı.

Genelgenin ardından Düzce’de il ve ilçe belediyeleri ve il özel idareleri tarafından, metruk bina tespiti yapılırken, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca yıkımlar hızlandırıldı.

Vali Atay süreci titizlikle takip ediyor

Yine Düzce Valiliği de il ve ilçelerde boş ve atıl durumda bulunan metruk binaları belirledi. Bu binalara girilmemesi için önlerine engel konuldu ve çevrelerindeki güvenlik önlemleri arttırıldı. Yaklaşık 3 yıldır belli bir program dahilinde yıkımları gerçekleştirilen metruk yapılarla ilgili sık sık yetkililer bir masa etrafında toplanarak süreci değerlendiriyor.

Bu kapsamda Düzce Valisi Cevdet Atay başkanlığında, Vali Yardımcısı Yakup Tatoğlu ve ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla Düzce’de bulunan metruk binalar hakkında toplantı gerçekleştirildi. Düzce İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Çetinkaya ile Düzce İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan’ın da hazır bulunduğu toplantıda, il ve ilçelerdeki metruk binalara özel önem verilmesi, bu binaların çevrelerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması üzerinde duruldu.

Vali Atay, can ve mal güvenliğini tehdit eden, çevre kirliliğine yol açan ve kent estetiğine uygun olmayan metruk binalar ve enkazlarının kısa sürede kaldırılması noktasında gerekli talimatları verdi.