Bağış parası tartışmaları yeniden alevlendi, peşi sıra gelen iddialar üzerine Düzce Valiliği harekete geçti.

Her eğitim-öğretim dönemi öncesi gündeme gelen bağış adı altında velilerden kayıt parası istenmesi ile ilgili artan şikayetler üzerine geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayımlayan valilik, ebeveynlerin bağış yapmaya zorlanamayacağını duyurmuş ve ilgili okullar hakkında inceleme başlatıldığın bildirmişti. Buna karşılık yüz yüze eğitimin başlamasına az bir süre kala okullara ödeme yapmaya mecbur bırakıldıklarını öne süren bazı velilerden tepki sesleri yeniden yükseldi.

Bunun üzerine konuya ilişkin ikinci bir uyarı açıklaması yapan valilik, devlet okullarında öğrenci velilerinin hiçbir suretle bağış yapmaya zorlanamayacağının altını kalın çizgilerle bir kez daha çizdi.


Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: "Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri gereği devlet okullarında öğrenci velileri hiçbir suretle ve hiçbir ad altında bağış yapmaya zorlanamaz. Söz konusu yönetmeliğin Resmi Okullarda Birliğin Gelirleri konulu 15. maddesi uyarınca "Ayni, nakdî, şartlı/şartsız bağış ve yardımlardan oluşur." hükmü gereği isteyen ve gönüllü velilerden bağış kabul ederek ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda harcamalar yapar. Bu doğrultuda ilimiz genelinde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarda gönüllü bağışlar dışında hiçbir suretle ve hiçbir ad altında öğrenci velileri bağış yapmaya zorlanmayacaktır."
Açıklamada ayrıca Düzce Valisi Cevdet Atay tarafından İl Milli Eğitim Müdür Murat Yiğit'in konunun bizzat takip edilip, denetlenmesi için görevlendirildiği aktarıldı.