Düzce’de yaşanan kazaların büyük bölümünde bisiklet ve motosikletlilerin başrolde olması bu araçlara yönelik uygulamaların da artmasına neden oldu.

Yaz geldi, sayıları arttı

Kimi zaman trafikte tehlikeli şekilde seyreden ya da ters yönden geldiği için kazaya davetiye çıkartan iki tekerlekli vasıtalarla ilgili yürütülen denetimlerde hayat kurtaran kask kullanımı dikkat edilen unsurların başında geliyor. Yaz döneminde trafikte sayıları artan ve buna bağlı olarak kazaya karışma riski yükselen bisiklet ve motosikletlerle ilgili kolluk kuvvetlerince yürütülen çalışmalara ilişkin Düzce Valiliği’nden yazılı bir bilgilendirme yapıldı.

Sık şikayet konusu oluyor

Düzce Valiliği İl Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, trafiği ve insanların hayatını tehlikeye atan motosiklet sürücülerinin ve araçların denetlenmesine devam edildiği kaydedildi.

Karayolları Trafik Kanunu uyarınca trafiğin bir parçası olan motosiklet sürücülerinin de trafikte seyir eden her araç gibi trafik kurallarına uymalarının zorunluğu olduğunun bildirildiği açıklamada motosikletlilerin kendi can güvenlikleri için standartlara uygun şekilde kask takmaları, hız kurallarına uymaları ve dönüş yaparken sinyal vermeleri, kavşaklarda geçiş hakkı kurallarına uymaları, araç muayenelerinin zamanında yapılmasına özen göstermeleri, ehliyetsiz araç kullanmamaları ve diğer trafik kurallarına uymaları gerektikleri belirtildi.

Denetim ve cezalar

Ehliyetsiz veya yetersiz ehliyet ile motosiklet ve motorlu bisiklet kullanan sürücülerin hem kendilerinin hem de başkalarının hayatını tehlikeye attıklarının ve bu sürücülerin kolluk kuvvetlerince idari para cezasına tabi tutulacaklarının belirtildiği açıklamada, 2019 yılı içerisinde denetlenen araç ve uygulanan ceza sayısı açıklandı. Açıklamada, “2019 yılı itibariyle kolluk kuvvetlerimizce 4 bin 525 adet motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet cinsinden araç ve sürücü ile birlikte 35 bin 240 araç ve sürücüsü kontrol edilmiş; 369 araca 136 bin 404 TL para cezası uygulanmış, 838 kişiye 1 milyon 691 bin 804 TL idari para cezası uygulanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Vali’den hayati uyarılar

Açıklama ayrıca Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın da açıklamalarına yer verildi. Vali Dağlı, konuya ilişkin olarak “Motosiklet, bisiklet, elektrikli bisikletlere olması gerekenden fazla kişi binilmemesi, trafik akışı içinde dikkatli olunması, trafiği tehlikeye düşürecek davranışlardan kaçınılması, yayaları tehlikeye atacak şekilde kaldırımlarda seyahat edilmemesi, uygunsuz park yapılmaması hususlarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Haber: M. KADAŞ