Düzce’de dün akşam saatlerinde şiddetini arttıran sağanak yağışın ardından sel felaketinden, Düzce Merkeze bağlı Kabalak köyü de etkilendi. Köyün içinden geçen dere yatağının olduğu alanda toprak kayması sonucunda oluşan ani su baskını ve sel felaketi vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Derenin taşmasıyla köy merkezinde bulunan ve dere yatağına yakın olan ev, iş yerleri, ekili tarım arazileri ve köy camisi sular altında kalırken aracıyla bir anda suların ortasında kalan bir vatandaş son anda iş makinası yardımıyla sürüklenmekten kurtarıldı. Dere yatağına yakın olan 2 ahır ise yine iş makinası yardımı ile boşaltılırken hayvanlar telef olmaktan kurtarıldı.

“Büyük bir felaketin önüne geçilmiş oldu”

Kabalak köyünde Öncü Haber mikrofonuna değerlendirmelerde bulunan MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, sağanak yağışın başlaması ile birlikte dere yatağına yakın olan evlerin hemen boşaltılarak olası bir can kaybının önüne geçildiğini belirterek, “Dün gece saat 11.00 de başlayan yağmur giderek şiddetini arttırdı. Devletimizin daha öncesinde ikaz etmesiyle vatandaşlarımız bir şekilde tedbirlerini almıştı. Dere kenarındaki evler boşaltılmıştı. İyi ki boşaltılmış, dere kenarındaki evlerin içi balçıkla doldu. Büyük bir felaketin önüne geçilmiş oldu. Köy olarak ilk etapta mücadeleye başladık. Bir önlem almaya başladık. Köyümüzde kepçe olmasının büyük bir avantajı oldu. Köy meydanına suyun daha çok basmasının sebebi köyün üst kısmında toprak kayması olması ve dere yatağını kapatmasıyla başladı.  Toprak kayması başladığı zaman su yola vurdu. Biraz daha şiddeti arttı.” şeklinde konuştu.

“Buradan bir ders çıkarmak gerekiyor”

Başkan Caboğlu, Kabalak köyünün böyle sel felaketi ile karşılaşmaması için bir an önce köy içinden geçen derede ıslah çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Dere ıslahının olduğu yerlerde çok bir sıkıntımız yok ama dere ıslahının olmadığı yerlerde çok ciddi sıkıntılar var. Devletimizin gücü buna yetmektedir. Buradan bir ders çıkarmak gerekiyor. Bir daha ki yağmurlarda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bugün içinde bir yağmur bekliyoruz. Burada vatandaşlarımız buna duyarlı. Eyer duyarlı olmamış olsaydı bu köyde çok çitti kayıplar olacaktı. Dün gece 15-20 hayvanı suyun içinden ağırları boşaltarak risk aldık. Kepçelerle bu hayvanları çıkardık.  İnsanlarımızı daha yüksek yerlere çıkardık. Can kaybımızın olmaması tek tesellimiz. Tabii yukardan kopan ağaçlar ve dallar burada köprü girişlerini tıkamasıyla biraz daha şiddeti arttırdı. Yağış bir saat daha sürseydi aldığımız önlemler bu felakete engel olamayacaktı. Burada çitti bir sıkıntı yaşıyoruz. Devletimiz bununla mücadele etmekte. Uğurlu’da, Esmahanım’ da Boğaziçi’nde buralarda çok çitti tahripler var.” dedi.

“Hiç ir şekilde kimse mağdur edilmez”

Vatandaşların afet sonrasında yaşadıkları sıkıntılardan dolayı mağdur edilmeyeceğinin altını çizen Caboğlu, “Devletimiz Valilik kriz merkezi, oluşturmuş. Sabah itibariyle bütün yetkililer geldi. Bütün tespitler yapıldı. Vatandaşlarımız muktedir olsun. Hiç ir şekilde kimse mağdur edilmez. Devletimiz güçlüdür. Burada her anlamda mücadelemiz devam etmektedir. Burada bir ev yarısına kadar balçıkla dolmuş oldu. Dün gece bir aracın içinde üç kişi vardı. Dereye doğru sürüklenirken köyümüzden bir kepçe, duyarlı bir vatandaşımız sürüklenen aracı Cami bahçesine doğru sürükleyerek aracın içindekilerin hayatını kurtardı. İnşallah böyle bir felaketi bir daha yaşamayız. Allah kimseyi böyle bir afetle imtihan etmesin.”  diyerek gerekli olan tüm çalışmalara başlanıldığını belirtti.

"Her zaman fikir alışverişindeyiz"

AK Parti Teşkilatı ile dirsek teması halinde olduklarını ve gerekli olan tüm çalışmaları birlikte yürüteceklerini belirten Cabağlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Biz AK Partiyle Düzce’de dirsek teması halindeyiz. Dün gece itibariyle Mustafa Başkanla birlikte diyalog içerindeydik. Genel Sekreterimiz ve Valimiz ile irtibat halindeydik. Ben burada ikamet etmekteyim. Esmahanım ve Uğurlu köylerine gitme düşüncesindeydim. Burayı çok ağır bir şekilde sıkıntılı gördüm. Diğer yerlere gidemedim. İnşallah oralara da gideceğim. Ama Düzce’de AK Parti teşkilatıyla uyum içerinde çalışıyoruz. Bir durum olduğunda ben olayım, Mustafa Başkan olsun biz birbirimizi aratmayız. Biz Düzce için ve teşkilat adına fedakârlık yapıyoruz. Düzce kazansın diyoruz ve o mandada Mustafa Başkan bugün Ankara’ya gitti. Sabah giderken beni aradı. İl Başkanları toplantısına gitmek zorunda kaldı. Ben buradayım gereken bir şey olursa biz müdahale edeceğiz. Her zaman fikir alışverişindeyiz. Vatandaşlarımız muktedir olsun. Ülkemiz, devletimiz bunların üstesinden gelecek güce sahip. İnşallah bütün vatandaşlarımızın yarsı sarılacak. Keşke böyle bir şey yaşamamış olsaydık, ama Allah bizi böyle bir imtihanla sınadı. Bu imtihandan bir ders çıkararak daha çitti önlemler alıp, ıslahlarımızı ve önlemlerimizi bitirerek almış bir şekilde oluruz.”  

“Ortalama 20 ev kadar kullanılmaz hale geldi”

Öte yandan köyde gerçekleşen sel felaketi ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında Öncü Haber mikrofonuna açıklamalarda bulunan Kabalak köyü muhtarı Recep Yılmaz, köyde yaşanan sel felaketine dükkanların, marketlerin ve evlerin balçıkla dolduğunu belirterek, “Dün akşam başlayan yoğun yağmur yağışının ardından yollarımız kapandı. Dükkânlar, marketler, cami altı ve evleri su bastı ve bir, bir buçuk metre kadar evler balcık içinde. Şuan henüz belirlemedik ama baya bir maddi hasarımız var. Daha önce böyle bir sel felaketi 43 yıl önce yaşanmış ama bu kadar şiddetli değildi. Şu an ortalama 20 ev kadar kullanılmaz hale geldi.” şeklinde konuştu.

“Allah devletimizden razı olsun”

Yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye çok sayıda iş makinesi ve arama kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini belirten Yılmaz, “Allah devletimizden razı olsun iş makineleri sevk ettiler buraya, kepçeler ve iş makineleri geldi. Köyümüzün kepçesi de vardı. İlk müdahaleye köy kepçesiyle yaptık. Sonradan gelen kepçeler destek oldular. Köy yollarımız ve köprülerimiz selden dolayı tıkanmıştı, onları açtık. Şuanda büyük bir heyelan var. Toprak kayması yaşandı dün akşam. Heyelan bölgesine DSİ iş makinesi göndereceğini söyledi.” dedi.

“Toprak kaymasını açtırmamız gerekiyor”

Sağanak yağış sonrasında yumuşayan toprağın kayarak dere yolunu kapattığını belirten ve çok acil bir şekilde buranın açılması gerektiğini belirten Yılmaz sözlerine şöyle son verdi:  

Acil bir şekilde toprak kaymasını açtırmamız gerekiyor. Yağış bu şekilde devam ederse önlem alınması gerekiyor. Daha önce Karayolları çevreyollarında asfaltlama yaparken, büyük boru döşediğinden dolayı kanaletlerden gelen su bu ırmaktan indiğinden dolayı yukardan gelen suda katıldığı zaman dere taşıyor ve kanal kaldırmıyor. Karayollarının bağlamış olduğu suyun engellenmesi gerekiyor.”

Haber: M. KİLELİ