Düzce’nin yıllardır süregelen ve geçtiğimiz ay zirve yaparak insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşan hava kirliliği probleminin ardından adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Düzce Belediyesi, hem hava kirliliği hem de çevre kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla “Temiz Şehir Düzce Hareketi” başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı mobil ölçüm aracının aldığı hava ve toz numunelerinin ardından kirliliğe etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla ilk analiz raporu yayımlanmasının ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, vatandaşları uyarmayı sürdürüyor.

Özlü, “Sevgili Düzceliler, Düzcemizin hava ve çevre temizliğini sağlamak elimizde” diyerek işletmeleri ve vatandaşları cezai işleme maruz kalmamaları için bir kez daha uyardı. Özlü, “Yaptırımlara maruz kalmamak için duyarlı olalım. Düzce bizim evimiz” açıklaması yaptı.

1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA KESİLECEK

İlk belirlemelere göre kirliliğin yüzde 21 ile 26’lık kesimini oluşturan atık yağ ve lastik yakımıyla mücadele için Başkan Özlü,  “ 2872 Sayılı Çevre Kanunu 20. Madde V bendi gereği yeni yılda atık yağ ve lastik yakanlara 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak” açıklaması yaptı.

EGZOZ ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAYANA 2 BİN 67 TL CEZA

Öte yandan hava kirliliğine yüzde 23-27 oranında etki eden şehir içi trafiğin daha sağlıklı hale getirilmesi amacıyla da egzoz ölçümü yaptırmayanlara yeni yılda 2 bin 67 TL idari para cezası uygulanacak.

SANAYİ DE MERCEK ALTINDA

Yeni yılla birlikte kirliliğinin yüzde 25-30’luk oranla en önemli nedenlerinden olan sanayi tesisleri için de ağır yaptırımlar gelecek. Tedbir almayan ve filtre kullanmayan işletmelere yeni yılda 96 bin 561 TL idari para cezası uygulanacak.

ÇEVREYİ KİRLETENLERE GEÇİT YOK

Düzce’nin farklı bölgelerinden son dönemde artarak şikayetler yükselen çevreyi kirleten doğa ve çevre düşmanlarına da geçit verilmeyecek. Ortak kullanım alanlarında çevreyi kirletenlere yeni yılda 382 TL idari para cezası uygulanacak. Hava ve çevre kirliliğiyle mücadelede tavizsiz bir şekilde önlemler ve adımlar atılmaya devam edilecek.

HABER: Mehmet GÜNESEN