Yoğun talep nedeniyle düzenlenen eğitime, Covid-19 salgın koşulları nedeniyle sınırlı sayıda kursiyer kabul edildi. Tüm Türkiye’den katılımcıların yer aldığı, birinci gün teorik, ikinci gün uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitim sonunda yazılı sınavda başarılı olan katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Birçok konu başlığında sunumlar

Kursun ilk gününde, teorik eğitimler kapsamında DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu “Bal Arısı Zehrinin Kalitesini Etkileyen Üretim Faktörleri ve Üniversitelerin Bal Arısı Zehrinin Ticarileşmesindeki Rolü”; Dünya Apiterapi Federasyonu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Timuçin Atayoğlu “Bal Arısı Zehrinin Kullanım Alanları ve Apiterapi Uygulamaları”; DAGEM Müdür Yardımcısı ve Arıcılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak “Bal Arısı Zehri Üretiminde Arı Anatomisi ve Fizyolojisi”; Öğr. Gör. Merve Kambur Acar “Bal Arısı Zehri İçeriği”; Dr. Öğr. Gör. Emine Sönmez “Bal Arısı Zehrinin Apiterapötik Etkisi”, Uzman Biyolog Tuğçe Çaprazlı “Doğru Bal Arısı Zehri Üretim Teknikleri” başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirdi.

Arı zehri üretiminde güncel uygulamalar

Katılımcılar, sunumlar ile arı zehri üretiminde güncel uygulamalar ve merak ettikleri diğer konular üzerine bilgi alışverişi imkanı buldu. İkinci gün gerçekleşen eğitimde ise bal arısı zehri üretiminde bilimsel birikime dayalı modern yöntemler ve en doğru teknikler DAGEM’in Yığılca, Hoşafoğlu mevkiinde bulunan arılığında kovan başında uygulamalı olarak gösterildi. Piyasada bulunan farklı tip zehir toplama cihazları, kovanlarda ayrı ayrı denenerek arıcıların cihazlar ile ilgili yeni gelişmelerden haberdar olmaları sağlandı.

“DAGEM’in yeni hedefi bal arısı zehrini önce ülke arıcılarımıza sonra dünyaya tanıtmak”

Türkiye’nin toplam bal üretimi ve toplam kovan sayısı bakımından dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğunu ifade eden DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Ancak bal ve balmumu dışındaki arı ürünlerinin istatistiklere girebilecek kadar üretilmiyor olması önemli bir eksikliktir. Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)’nin kuruluş amaçları arasında bal arısı ürün çeşitliliğini arttırmak, doğru üretim yöntemlerini arıcılara benimsetmek, ülke arıcılığının sorunlarına çözüm üretecek proje ve faaliyetler vb. yollar ile sektöre katkı vermektir. Merkezimiz, propolis ile ilgili yapmış olduğu bilimsel ve sosyal çalışmalar sayesinde Düzce ilinde propolisin tanınırlığını arttırdı ve birçok çiftçinin propolis üretimine yönlenmesine katkı sağladı. DAGEM’in yeni hedefi; propolis gibi bal arısı zehrini de önce ülke arıcılarımıza sonra dünyaya tanıtmaktır.” şeklinde konuştu.

“Bir an önce ülkemizde bal dışındaki arı ürünlerinin üretimine başlanması çok önemli”

Son yıllarda vuku bulan iklim değişimleri, küresel ısınmanın etkileri ve yangın gibi doğal afetlerin arıcıları fazlasıyla endişelendirdiğini ve zaman zaman üretim potansiyellerini düşürebildiğini belirten Kekeçoğlu, “Yakın bir gelecekte ‘bal üretimi olamayacak’ veya ‘ciddi anlamda düşecek endişesini’ gidermek için bir an önce Ülkemizde bal dışındaki arı ürünlerinin üretimine başlanması, kaliteli ve yüksek miktarda üretime ulaşılması ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi konusundaki çalışmaların üniversiteler, arıcı birlikleri ve özel sektör iş birliği ile yürütülmesi gerekmektedir. DAGEM bu görev ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarını sürdürmektedir.  Bal arısı zehri üretim kursunun temel amacı da Ülkemizde bal arısı zehrinin kaliteli üretimine katkı sağlamak, arıcıyı, özel sektörü ve diğer sektör bileşenlerini üretime teşvik etmektir.” ifadelerini kullandı.

“DAGEM olarak 2017 yılında Anadolu bal arısı zehri ile ilgili bilimsel çalışmaları başlattık”

Üretimde en büyük gelirin, diğer sektörlerde olduğu gibi ham maddenin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesiyle sağlandığına dikkat çeken DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Yalnızca Türkiye için değil, hala birçok ülke için yeni bir ürün olan bal arısı arı zehri önemli bir katma değerli ürün özelliği taşımaktadır. Doğrudan ham madde olarak kullanılmayan kozmetik ve sağlık sektörüne yönelik ticari ürün formülasyonlarına dönüştürülerek kullanılan bal arısı zehrinin, doğru teknik ve yöntemler ile üretilmesi ve üretiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. DAGEM olarak bu sorumluluk bilinciyle 2017 yılında Anadolu bal arısı zehri ile ilgili bilimsel çalışmalarımızı başlattık.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.