COVİD-19 ile mücadele sürecinde, haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini paylaşmasının ardından restoran, lokanta, kafeterya ve kahvehane gibi sektörlerde faaliyet gösteren esnaflar, tüm ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de uzun bir aranın ardından işyerlerini yeniden açmanın mutluluğunu yaşıyor.

Pandemi sürecinde getirilen tedbir ve kısıtlamalar nedeniyle ekonomik yönden büyük bir buhranın içine giren esnafların yüzleri bir nebze de olsa kademeli normalleşme süreci ile birlikte gülmeye başladı. Yaşadıkları mutluluğu Öncü Haber mikrofonu ile paylaşan esnaflar, yeni bir kapanma kararının kendileri açısından yıkım olacağını kaydetti.

“Salgından en çok esnaf kesimi etkilendi”

Ayakkabıcı Yılmaz Pirdal, salgının tüm esnaf kesimini etkilediğini belirterek, “Pandemiden herkesin etkilendiği kadar biz de etkilendik. Ama tabii ki işler açılmaya başladı. Çok şükür memnunuz. Pandemi de en çok kahveci, lokantacı esnafı etkilendi, çok etkilendiler. Hepsine çok üzüldük.” dedi.

“Müşterilerimiz ile yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz”

Lokantacı Seyfettin Engin ise salgın sürecinde esnaf ve çalışanların 10 yıl geriye gittiğini söyleyerek, “Pandemi süresi boyunca bütün esnaf mağdur oldu. Esnaf 10 yıl geri gitti. Şu aşamada esnaf 10 yıl geri gitti. Burada 25 personelle çalışıyoruz. Pandemi sürecinde hepsi mağdur oldu. Bu salgın döneminin ilerisini göremiyoruz. İşyerimizi tekrardan açtık, bu konuda memnunuz. Açtık dükkânımızı halkımızla buluştuk. Müşterilerimizle buluştuk, biz müşterilerimizle bir aile gibiyiz. Burada gördüğünüz her şey müşterinin.” sözleriyle müşterileriyle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

“Küçük esnaf borç batağında”

Çay ocağı işletmecisi Osman Akbal, sürecin en çok küçük esnafı olumsuz etkilediğini ve bu dönemde borçlandığını belirterek, “Esnafım, Çay Diyarı işletmesinin sahibiyim. Tüm dünya gibi ülkemizde bu pandemi süresince sıkıntı yaşadı. En büyük sıkıntıyı da biz küçük esnaflar yaşadık.  Büyük işletmeler kadar rahat değildik. Bu süreçte bütün esnaf borçlandı. Kendi açımdan söylüyorum her ay borçlandım. Kenarda parası olan kendi parasını bitirdi, olmayanda etrafına veya bankalara borçlandı. Bundan sonrasında bunun öncesinde açılan yaraları kapatmak için çalışacağız. Yeniden bir kapanma uygulamasına gidilirse, bu esnaflar için büyük bir yıkım olur.” dedi.

“Daha iyi günler göreceğiz”

Büfe sahibi Ramazan Dondurma ise bu süreçte artık önlerine daha umutlu baktıklarını söylerken, “Süreç malumunuz ortada, herkes etkilendi. Esnaf etkilendi, vatandaş etkilendi. Kendi kendimizi idare etmeye çalışıyoruz. Artık cumartesi günleri açığız, akşam 9’a kadar duruyoruz. Buna da şükür diyoruz, bu virüs belasından da kurtulmak istiyoruz. Vatandaş olarak da esnaf olarak da daha iyi günler göreceğimize inanıyorum. Umudumuz bu yönde, aşılarda gelmeye başlıyor bu ay. Umudumuz var, tünelin sonu görünüyor.” ifadelerini kullandı

“3 ay kapalıydık ama borçlar birikti”

Çaycı Özcan Dobra da üç aylık kapalı kaldıkları dönemde borçların biriktiğini belirtirken, “Pandemi de baya sıkıntılar yaşadık. Malumunuz üç ay kadar kapalı kaldık. Ardından sadece esnafa hizmet verebildik. Baya sıkıntılı günler yaşadık. Şimdi çok şükür Devletimiz izini verdi, biz de dükkânımızı açtık. Sosyal mesafeye dikkat ederek hizmet veriyoruz. 17 günlük tam kapanma sürecinde evdeydik. Bu süreçte giderlerimiz devam etti. Devletimiz ufak da olsa yardım etti. Kurallara biz dikkat ediyoruz. Önemli olan vatandaşlarımızın da bu kurallara dikkat etmesidir.   Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor.” sözleriyle toparlanmaya geçecekleri bu dönemde yeni bir kapanma olmaması için vatandaşları uyardı.

HABER: Savaş ARI