Özellikle kış aylarında Düzce’nin en büyük sorunu haline gelen hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden birisi, ısınma amaçlı kullanılan kömür yakımı. Bu sorunun çözümü için, Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi vatandaşların doğalgaz kullanmalarını teşvik etmek için, çeşitli çalışmalar yürütüyor. Ancak Düzce’nin göbeğinde bulunan Sancaklar Mahallesi 2429. Sokağın İmar Planında sokak olarak gözükmediği gerekçesi ile doğalgaz verilemiyor.

Duruma tepki gösteren sokak sakinleri, yetkililerden bu sorunun bir an önce çözülmesini istediler. Doğalgaz olmadığı için sokakta bulunan bazı vatandaşların evlerini sattıkları, bazılarının ise evlerini kiraya vererek doğalgazlı evlere taşındıklarını kaydettiler.

“Bir tüp olmuş 140 TL… Kışın kömür yakmak zorunda kalıyoruz”

Doğalgaz sorununun çözülmesi için başvurmadıkları kurumun kalmadığını ifade eden sokak sakinlerinden Ali Rıza Temiz, doğalgaz olmadığı için kışın kömür yakmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, “72 yıldan beri bu sokakta oturuyorum. Doğalgaz bu sokağa verilmiyor. Çünkü burası, kayıtlara göre sokak gözükmüyor, imarda. Bu nedenle biz doğalgaz alamıyoruz. Önceki Vali Bey ile bu konu ile ilgili görüştüm, o beni belediyeye gönderdi, belediye, İmar Müdürlüğü’ne gönderdi, İmar Müdürlüğü Şehir Plancısına yönlendirdi. 2 senden beri uğraşıyoruz, maalesef doğalgaz alamadık. Doğalgaz olmadığı için burada ki komşularımızın kimisi evlerini sattılar, kimisi de evlerini kiraya verip doğalgazlı evlere taşındılar. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Bir tüp olmuş 140 TL civarı, biz mağdur olmuş durumdayız. Kış aylarında kömür yakmak zorunda kalıyoruz.  Bir ton kömürle ısınamıyoruz, 2 ton kömür yakıyoruz her yıl. Biz doğalgaz almak istiyoruz. Burası mahalle yapıldığında, burası sokak olarak gösterilmemiş, sıkıntı buradan kaynaklanıyor” diye konuştu.  

“Biz artık bıktık. Yetkilerden yardım istiyoruz”

Yaşadıkları doğalgaz sorununun bir an önce çözülmesini istediklerini vurgulayan Özlem Aydoğdu,  “Mahallemizde yıllardır, doğalgaz sorunu çözülemiyor. Bu nedenle her kes evinden taşınmaya başladı. Evlerini kiraya vermeye başladılar. Yaşlılarımız var, büyüklerimiz var. Soba yakmakta zorlanıyorlar. Bu yüzden biz sokak sakinleri olarak doğalgaz sorunumuzun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Biz bu sorunu yetkili mercilere ilettik, ama kimse bu sorunumuzu çözme taraftarı değil. Düzce’nin merkezinde oturmamıza rağmen, bu devirde doğalgaz hizmetinden yararlanamıyoruz. Kombilerimiz ve peteklerimiz takılı, ama doğalgaz verilemiyor bizim sokağa. Ben bu sokakta doğdum, 35 yıldır da burada oturuyorum. Ben bildiğimden beri bu sokak var. Ama sokak imarda gözükmediği için doğalgaz veremediklerini söylüyorlar. Biz artık bıktık, yetkililerden yardım istiyoruz, bizim doğalgaz sorunumuz bir an önce çözülsün. Sancaklar Mahallesinde sadece bu sokakta doğalgaz sıkıntısı yaşanıyor” şeklinde konuştu.

“Mahallede bir tek bizim sokağımızda doğalgaz yok”

Sancaklar Mahallesinde bir tek kendi sokaklarında doğalgaz olmadığının altını çizen Elmas Öztürk isimli sokak sakini de,  “Bizim en büyük sıkıntımız, sokağımıza doğalgaz verilememesi. Ben 36 yıldır burada oturuyorum, doğalgaz mahallemizin her köşesinde var, ama bizim sokağımızda yok. Yaşlılarımız vardı, hep mahalleyi terk etmek zorunda kaldılar. Mahallemize hep Suriyeliler taşındı. Bu yüzden sokağımıza bir an önce doğalgazın gelmesini istiyoruz, büyüklerimizden. Bu konu ile ilgili her yere gerekli müracaatlarımızı yaptık. Hep bir kurum, diğer kuruma yolluyor. Evimizin kombilerini ve peteklerini taktık, sadece doğalgaz hattının yapılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Madem sokağımız imarda gözükmüyor, neden bizden elektrik su faturası alıyorlar”

Annesinin diyaliz hastası olduğunu ve sokağa doğalgaz hattı yapılmadığı için büyük zorluklar yaşadıklarını kaydeden Ramazan Şahin isimli sokak sakini ise,  “Bizim en büyük sorunumuz, doğalgaz. Ben 8 yıldır burada oturuyorum, 8 yıldır bu sokağa doğalgaz verilmedi. Bizim hemen yan sokağımızda doğalgaz var. Ama bu sokakta yok. Benim annem mesela diyaliz hastası. ‘İmar da yolunuz gözükmüyor’ diyorlar, neden bizden su ve elektrik faturası alıyorlar? Ama bir doğalgaz bağlayamıyorlar” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI