Düzce’de artarak devam eden hava kirliliği nedenlerinin araştırılması için kentin farklı kesimlerinden alınan numunelerin analiz işlemleri sürüyor.

Bilindiği gibi geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’nin en kirli havasının Düzce’de olduğunun tespitinin ardından dün hava kirliliğinde bir rekor daha kırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Merkezi’ne bağlı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre insan sağlığı için tarihi bir eşik aşıldı.

Eski Bolu Caddesi’nde bulunan hava izleme istasyonu en fazla 50 olması gereken hava kirliliği değerini 470 olarak ölçtü. ‘Tehlikeli’ sınıfına giren veri nedeniyle bakanlık Düzce için “Sağlık alarmı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilir.” uyarısını bir kez daha yeniledi.

Diğer taraftan sorunun kaynağının tespit edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Düzce’nin hava kirliliğinin nedenlerinin araştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Düzce’ye gönderilen mobil ölçüm aracının günlük analizlerini kamuoyu ile paylaşan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, bu kez de hava kirliliğine yol açan en büyük etkenler arasında şehir içi araç trafiğinin bulunduğunu duyurdu.

“TOPLU TAŞIMA KULLANIN”

Şehir içi araç trafiğinin Düzce’deki hava kirliliğine etkisinin yüzde 23 ile 27 arasında olduğunu duyuran Özlü, “Yaptığımız ölçüm ve analizlerin ilk sonuçlarına göre; şehir içi trafiğin Düzce'deki mevcut hava kirliliğine etkisi yüzde 23 ile 27 arasında. Hava kirliliğinin yoğun olduğu bugünlerde mümkünse özel araçlarımızı kullanmayalım. Toplu taşıma araçlarını kullanalım. Düzce bizim evimiz.” ifadelerini kulandı.

Özlü daha önce de yapılan analizler sonucunda hava kirliliğinin nedeni olarak sanayi tesislerinin yüzde 25-30, ısınma yüzde 31-36 ve atık yağ ile lastik yakımının 21-26 oranında kirliliğe neden olduğunu duyurmuştu.