Çilimli’ye bağlı köylerinden yolcu taşıyan SS Düzce Vib Kooperatifi minibüslerinin, Düzce Belediyesi iştiraki Düzce Ulaşım A.Ş. ile rekabet ettiği gerekçesi ile Düzce Trafik Komisyonu’nun aldığı kararla Düzce şehir merkezine girmedi yasaklandı.

Durum böyle olunca, Çilimli’nin köylerinden minibüse binip Düzce’ye gelen yolcular, merkezden uzak bir noktada indirildikleri için ikinci bir vasıtaya binmek zorunda kalıyor. Bu duruma tepki gösteren SS. Düzce Vib Kooperatifi’ne bağlı minibüs işletmecileri, Düzce Valisi Cevdet Atay’a seslerini duyurabilmek için ilgili şikayetlerini 0 542 767 18 81 numaralı Öncü Haber WhatsApp ihbar hattına yaptı.

“Güzergahımız değişti, yolcular ikinci araca biniyor”

Kendilerine gösterilen güzergahın hem yolcular hem de kendileri için büyük bir sıkıntı olduğunu söyleyen minibüs işletmecileri, eski güzergahlarını geri istediklerini vurguladı. Minibüsçü esnafı, “SS. Düzce Vip Kooperatifi köylerden çalışan dolmuş araçlarıdır. Çilimli Pazaryeri’nden kalkış yaparak sırasıyla Sarımeşe Köyü, Yenivakıf Köyü, Kaymakçı Köyü, Aynalı Köyü’nden geçiyoruz. Ardından D-655 karayoluna çıkarak Çoban’dan sağ tarafa dönüyor ve As Taksi Kavşağı’ndan yeni terminale giriş yapıyoruz. Öğrencilerimizi ve yolcularımızı tek dolmuş kullanarak, Düzce'de bulunun bütün köy ve ilçelerin taşıma yaptığı gibi şehir merkezine ulaştırmaktayız. Yıllardır bu böyle devam etmektedir. Fakat yeni alınan komisyon kararı ile mevcut güzergâhımızdan çıkarılıp, Çoban’dan sol tarafa dönerek, Kervan’dan gidiş-dönüş olarak terminale gitme kararı alınmıştır. Köyden gelen vatandaşlarımız ve öğrencilerimizi Çoban mevkiinde indirmek zorunda bırakılıyoruz. Burada ikinci bir dolmuş kullanarak ya da yürüyerek öğrencilerin okuluna, köylülerimizin sanayiye ve alışverişleri için şehir merkezine yürümek zorunda kalmıştır. Ülkemizin ve vatandaşlarımızın bu sıkıntılı süreçte, maddi sıkıntı çektiği bu zamanda, gitmek istediği yerlere ikinci bir dolmuş ücreti ödeyerek gitmek zorunda kalmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Büyük mağduriyet yaşıyoruz”

Eski hattan çıkarıldıkları için büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getiren minibüs işletmecileri, “Biz kooperatif olarak yıllardır çalıştığımız bu güzergâhtan komisyon kararı ile çıkarıldık. Büyük mağduriyet yaşamaktayız. Kooperatifimizde toplam çalışan araç sayısı 5 adettir. Çalıştığımız saatler ise, saatte bir aracımız hareket etmektedir. Mevcut güzergâhımızdan çıkartılma sebebimiz ise, Düzce ulaşım araçlarına haksız rekabet yapıyormuşuz ve yolcularını çalıyormuşuz. Araçlarımız zaten 14-16 kişilik, biz kendi yolcularımızı ve öğrencilerimizi köylerden alıp getirsek, bize yetiyor. Gelin bir matematik hesabı yapalım; saate bir çalışan araçlarımız bu güzergâhtan yolcu alabilir mi? Düzce Ulaşım A.Ş. araçları şehir içine giriyor zaten, yolcular bizi neden tercih etsin ki? Buna ek olarak, As Taksi mevkiinden şehir içine girdiğimiz için, günlük çalışan toplam 4 aracımız saatte bir kullanarak trafik yoğunluğu yapıyormuşuz. Batı tarafından köylerden ve ilçelerden gelen bütün dolmuşlar, As Taksi’den şehir içine girerek terminale gidiyor, güzergâhı kullanıyor zaten. Çoğunlukta olan bu dolmuşlar, yoğunluk yapmazken, sadece bizim araçlarımız komisyon kararı ile bu güzergâhtan çıkartılıyor. Bizim saate bir çalışan 4 aracımız mı yoğunluk yapacak? Bilindiği üzere; akaryakıt fiyatları yüksek olduğundan, kazancımız fazlasıyla düşük. Şehir içine de girmediğimiz an, biz bittik. Köyden gelen yolcumuz ve öğrencilerimiz, köylü vatandaşlarımız da büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bu sebepten biz Ss. Düzce Vib. Kooperatifi olarak, kontak kapatmak zorunda kalmaya başladık. Öğrencilerimiz okuluna, vatandaşlarımız şehir içine nasıl gidecek?” serzenişinde bulundu.

“Mevcut güzergâhımızı geriye istiyoruz”

Daha önce kullandıkları mevcut güzergâhı geri istediklerini söyleyen minibüsçü esnafı son olarak şunları kaydetti: “Bizim ve köylülerimizin talebi; eski çalıştığımız mevcut güzergâhın komisyon kararı ile geriye verilmesi. Vatandaşlarımızın talebi üzerine, bu güzergâha girdiğimizde araçlarımıza cezai işlem uygulayarak, trafikten men ediliyor. Sesimizi Cumhurbaşkanımıza kadar duyurmak istiyoruz. Bu yüzden; Reisimiz, Başkanımızdan Recep Tayyip Erdoğan'dan, sayın valimizden, sayın bakanımızdan, sayın emniyet müdürümüzden bu mağduriyetin giderilmesini, mevcut güzergâhımızın komisyon kararı ile bize geri verilmesini rica ediyoruz.”