Özel idare sorumluluğunda olan bölgelerde çalışmalarına devam eden Düzce İl Özel İdaresi, bundan böyle yeni yapılacak yollarda mevcut diğer yöntemlere nazaran yüzde 39 daha ekonomik ve 3-4 kat daha uzun ömürlü Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) kullanımına başlandığını duyurdu.

2021 yılı içerisinde 4 milyon TL’lik bir yatırım ile Düzce’de ilk defa uygulanacak olan beton yol çalışmaları kapsamında toplamda 14,8 km yolun beton kaplama yapılması hedeflenirken ve Merkez’e bağlı Asar Köyü’nde bulunan 1.500 metrelik yolda çalışmalara başlandı.

Yapılan açıklamada asfalt yollarda kullanılan bağlayıcı, yurtdışından ithal edilen ham petrolün damıtılmasından elde edilen bitüm iken Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) yollarda kullanılan bağlayıcı üretimi yerli ve milli kaynaklara dayanan çimento olduğu bilgisine yer verildi.

İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamanın devamında şöyle denildi:

“SSB yollar 20-25 yıla varan uzun servis ömürleri boyunca çok az bakım/onarım ihtiyacı duyarlar. SSB yollar, uzun ömürlü ve ekonomik olmalarının yanı sıra, asfalt yollardaki gibi sürüş konforunu hemen kaybetmeyerek uzun süre korumaları, özellikle tünellerde sağladıkları üstün yangın güvenliği ve ağır taşıtlar için yakıt tasarrufu sağlamaları gibi nedenlerle gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, SSB yollar hızlı yapım ve kısa sürede servise açılabilme gibi avantajlarıyla Yerel Yönetimler yol ağında ön plana çıkmaktadır. Son olarak, SSB üretiminde kullanılan malzemeler inorganik malzemeler olup üretim ve servis ömrü boyunca zehirli/kimyasal gaz açığa çıkmaması nedeniyle çevreye duyarlıdır.

2021 yılı içerisinde 4.000.000,00-TL’lik bir yatırım ile Düzce’mizde ilk defa uygulanacak olan beton yol çalışmaları kapsamında toplamda 14,8 km yolun beton kaplama yapılması hedeflenmiş ve Merkez ilçemizde yer alan Asar köyünde bulunan 1.500 m’lik yolda çalışmalara başlanılmıştır.

Silindirle sıkıştırılmış beton yol çalışmalarının Merkez ve ilçelere göre dağılımı; Merkez ilçe 6 km, Akçakoca 1.8 km,Cumayeri 1 km,Çilimli 1 km,Gölyaka 1 km,Gümüşova 1 km,Kaynaşlı 1km, Yığılca 2 km toplamda 14,8 km yolun beton kaplama yapılması hedeflenmiştir. Vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ederiz.”