Yapılan işbirliği sonucunda geliştirilen ilaçlar ve mücadele yöntemi, Akçakoca Kaymakamlığı’nın organizasyonuyla Beyören köyünde bulunan bir fındık bahçesinde hayata geçirildi. Heyetlerin örnek fındık bahçesinde yaptıkları sonuç gözlemleri, örnek tarım uygulamasından beklenen külleme karşıtı çalışmadan yüzde 100 oranında bir verim alındığını gösterdi. 



Fındık  bahçelerinde son yıllarda sıkça görülen ve ürün verimi ile kalitesine inanılmaz zarar veren külleme hastalığıyla  mücadele konusunda yapılan çalışmaların yerinde görülmesi ve  sonuçların izlenmesiyle ilgili Beyören Köyünde düzenlenen etkinliğe, Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Prof. Dr İsmet Yıldırım, ATSO Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Üyesi ve örnek bahçenin sahibi Yücel Çelik, İlçe Tarım Orman Müdürü, uzmanlar, projede görev alan üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.



Fındık bahçelerinde kendini gösteren külleme hastalığına karşı nasıl mücadele edildiği gerektiği ve yapılması gerekenler konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsmet Yıldırım, çalışmada yüzde 100’e yakın bir başarı elde edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Beklediğimizden daha yüksek bir başarı elde ettik. Bahçenin bakımının yapılmış olması küllemeye neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmış olması önemli olup uygulamada kullanılan kimyasallar organik yapıyı asla bozmamaktadır.“ 



Daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yapan Kaymakam Öztürk ise, bu tür çalışmalarda lokal çözümler yerine birleşik ve bütünleşik bir çalışmanın önemine vurgu yaparken, fındık bahçelerinden birinde yapılan iyi uygulama kadar komşu bahçelerle birlikte yapılan eş zamanlı çalışmaların önemine dikkat çekti. 

‘Topyekün mücadele şart!’

Kaymakam Öztürk, çiftçinin üretim kaybının önlenmesi ve fındığın kalitesinin korunması için tüm dinamikler ile mücadele edildiğini ve buna destek verildiğini belirterek şunları söyledi:

”Bu konuda gerekli eğitim çalışmaları sıklıkla yapılmakta olup uygulama örnekleri de verilmektedir. Bugün bu konuda desteklediğimiz üniversite ATSO işbirliğinin örnek başarılı bir çalışmasını göreceğiz. Bu gün Beyören köyündeyiz. Ziraat Fakültesi ve dekanı birlikteyiz. Biz Ocak ayında Kaymakamlık’ta bir çalıştay yapmıştık. Onun sonucu olarak fındıkta verimi nasıl artırabiliriz. Burada yapılan külleme olsun, Amerikan beyaz kelebeği olsun, farklı filiz alma – budama gibi işlemlerin bilimsel anlamda uygulamasını nasıl yapabilirizin bir örneğidir. Bu anlamda emeği geçen hocalarımıza ben teşekkür ediyorum. Ayrı zamanda hocalarımızın öğrencilerine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Burada üreticilerimiz de var. Gözleriyle gördükleri şeyde daha iyi olduğunu görüyoruz. Burada topyekün mücadele etmeliyiz. Herkesin birlikte uygulaması bizim isteğimizdir. Topyekün mücadele ettiğimizde verimi de artıracağız. Bir bahçede tek başına yapılan mücadelede fazla etkili olmuyor. Mücadele yapılan bahçenin yanındaki bahçe yapmazsa dönüp dolaşıp o hastalık tekrardan mücadele edilen bahçeyi sarabiliyor. Bu nedenle bu hastalık ve zararlılarla topyekün mücadele yapılması gerekir” 
 


Daha sonra uygulamanın yapıldığı bahçeye gidilerek burada bilgilendirme yapıldı . Mücadele edilen ve kodlanmış  ağaçlar vatandaşlar tarafından incelenerek puanlama yapıldı.

Sonuçları bahçe içinde basın mensuplarıyla paylaşan Prof Dr. Yıldırım, ”yüzde 96’lık bir başarı görülüyor. Küçük oranda görülen küllemenin nedenleri üzerinde çalışmalarımız sürecek. Bu mücadele yöntemi, tüm üreticiler tarafından yaygın bir şekilde kullanılması halinde hastalığın izi kalmayacaktır“ dedi.

Haber: S.AYAN