9 Eylül’de açılacak olan okullar, çocukları heyecanlandırırken velileri de düşündürmeye başladı.

İdeal okula başlama yaşı, çocukların beslenme düzeni, uyku saatleri ve ailelerin okula gitmek istemeyen çocuklara nasıl davranılması gerektiği cevaplarını Düzce Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Çocuk Gelişimcisi Tuğba Zengin’den sizler için aldık.



“Bu kriterlere dikkat edin”

Çocuklarda okula başlama yaşı hakkında bilgiler veren Çocuk Gelişimcisi Zengin şu ifadelerde bulundu:

“56-67 aya kadar anasınıfı yahut anaokulu, 66-68 aylarında dilekçe ile 1. sınıfa verilebilir, 69-71 aylarında dilekçe ile anasınıfına verilebilir ve 72 ay ve üzeri olan çocuklar 1. sınıfa başlayabilir. Bunun yanı sıra okula başlayacak çocuklardaki olması gereken arasında dikkatini toparlayabilmesi, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle iyi ilişkiler kurmak, verilen sorumluluğu tamamlayabilmek, el- göz koordinasyonu kurabilmek, görme ve işitmede yeterlilik gibi özelliklere dikkat edilmesi gerekir.”

“Görme ve işitme muayenesi yaptırmalısınız”

Konuşmasında ebeveynlerin çocuklarını okula hazırlama süreçlerinden de bahseden Zengin, şunları söyledi: 

“Çocuklarınızı duygusal ve psikolojik yönden okula hazırlayın. İlk zamanlarda endişe, stres ve kaygı yaşamasının normal olduğunu, anne baba olarak sizin de zamanında okula gittiğinizi resimlerle, görsellerle destekleyerek ona bu konuda destek olabilirsiniz. Çocuklarınıza okula başlamadan önce görme ve işitme muayenesi yaptırmalısınız. İşitme ve görmedeki bir sorun çocuğun başarı ve okula olan uyumunu bozabilir.”



“Okullar açılmadan düzeni sağlayın”


Okullar açılmadan önce çocuklara uyku ve yemek rutini getirilmesinin önemi üzerinde duran Zengin, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Okullar açılmadan en az bir hafta öncesinde çocukların uyku ve yemek saatlerini yeniden planlayın. Televizyon, tablet ve bilgisayarda geçirdikleri süreyi okul başlamadan önce
kısıtlayın ve düzene koyun. Bunu okul başladıktan sonra yaparsınız çocuk okulun onun elinden her şeyi aldığını düşünebilir.”


“Onun fikirlerine saygı gösterin”

Çocukların motivasyonunu arttırıcı konulara da değinen Çocuk Gelişimcisi Tuğba Zengin şu ifadelerde bulundu:

“Okul alışverişine birlikte çıkın ve mümkün olduğunca onun fikirlerine saygı gösterin. Bu durum çocuğun okula adaptasyonunu artıracaktır. Çocuğunuza karşı sabırlı olun. Bu yeni süreçte onu yargılamayın ve diğer çocuklarla kıyaslamayın. Ona güven vererek rahatlatıcı konuşmalar yapın.”

“Kapımız her zaman açık”

Ders başı yapılmasının ardından öğrencilerin okulla ilgili devam eden problemleri için bir uzmana başvurulması önerisinde bulunan Zengin, son olarak şunları söyledi:

“Çocuğunuz ve okul arasında sorun yaşıyorsanız Sağlıklı Hayat Merkezi’nde sizlere kapımız her zaman açık. Çocuklar ve velilerimize kapılarımız her zaman açık. Kimseyi geri çevirmeyip herkesle ilgilenmeye çalışıyoruz.”

Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU