İlk kez 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve hızla dünyanın dört köşesine yayılarak hayatın her alanını derinden etkileyen yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınında Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020’den bu yana 2 yıl geçti.

Aşılama hızlandı, tedbirler kaldırıldı

Aradan geçen sürede bulaş riskini azaltmak için alınan sokağa çıkma kısıtlamaları, kısmi ve tam kapanma tedbirleri ile maske zorunluğu gibi tedbirler aşılama oranında sağlanan artışla artık geride kaldı. 1Temmuz 2021 itibariyle tam normalleşme sürecine geçilen ülkede HES kodu ve açık alanda maske zorunluğu da 2 Mart itibariyle kaldırıldı.

Ülke genelinde 93 bin 805 kişi öldü

Omicron varyantıyla hızla tırmanan ve günlük 130 bin bandına kadar çıkan günlük vaka sayıları son günlerde 30 binin altına kadar gerilese de ölümcül salgınla geçen 2 yılda binlerce kişiyi hayattan kopardı. Ülke genelinde 13 milyon 913 bin kişiyi enfekte eden virüs, 93 bin 805 cana mal oldu.

Düzce’de 386 kişiyi hayattan kopardı

Düzce’de de uğramadık köy ve sokak bırakmayan salgın nedeniyle 2 yılda 112 bin 597 kişiye COVİD-19 tanısı konuldu. Hastalığı ağır seyreden 386 kişiyse yaşama tutunamadı. Halen il genelindeki hastanelerde tedvaisine devam edilen COVİD-19 hastaların sayısı bin 39 olurken bunlar 52’si hastanelerde müşahede altında tutuluyor. 18 kişi yoğun bakımda yaşam savaşı verirken 12 hasta ise entübe edildi.

Vakalarda hızlı düşüş

Öte yandan küresel olarak vaka sayılarının katlanmasına yol açan Omicron varyantının ülke genelinde etkisini kaybetmesiyle Düzce’den de iyi haberler peş peşe geliyor. Günlük 400’ün üzerine çıkarak son 15 ayın rekorunu kıran günlük vaka sayıları hızlı bir düşüşle 100’lü rakamlara kadar geriledi. Son olarak 11 Mart günü kent genelinde 113 kişinin daha testi pozitif çıkarak izolasyon süreçlerine başlandı.

Aşının önemi çok büyük

Uzmanlar salgının günlük yaşamın bir gündem maddesi olmasından çıkarılması için düşüşün sürdürülmesi uyarısını yineledi. Düzce’de en az 2 doz aşı olanların oranı yüzde 77.8 ile yurt ortalamasının altında kalırken yerli ve milli aşı Turkovac, BioNTech ve SinoVac aşılarına omuz vererek, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar için tehlikeli olmayı sürdüren virüse karşı hem kendimizi hem de sevdiklerimizi korumamız gerekiyor. 

HABER: Mehmet GÜNESEN