Kurulduğu günden bu yana endüstriye, kamu kuruluşlarına ve bölge halkına nitelikli test ve analiz hizmeti veren, 2021 yılı itibarıyla ürün üretip satmaya başlayan Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT), 2019 yılında aldığı TÜRKAK akreditasyonuna istinaden yaptığı başvuru sonucu, 2021 yılı itibarıyla Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği tarafından da akredite oldu. DÜBİT, 2021 yılı itibarıyla TÜRKAK tarafından akredite olduğu testlere ilişkin verdiği test-analiz raporlarında, TÜRKAK logosuna ek olarak ILAC logosunu da kullanabilecek.

Akreditasyon nedir?

Akreditasyon, laboratuvarların ve kurumların tarafsızlıklarından ve yeterliliklerinden emin olmak için belirli faaliyetleri yürütmek üzere kabul edilmiş standartlara göre bağımsız olarak değerlendirilmesidir. Ulusal ve uluslararası standartların uygulanması yoluyla, hükümet, tedarikçiler ve tüketiciler kalibrasyon ve test sonuçlarına, denetim raporlarına ve verilen sertifikalara güvenebilir. Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşu (laboratuvar) tarafından verilen rapor; doğruluk, güvenilirlik ve ilgili standarda uygunluk açısından prestij barındırır.

ILAC nedir?

ILAC, ISO / IEC 17011 uyarınca faaliyet gösteren ve kalibrasyon laboratuvarları (ISO / IEC 17025 kullanılarak), deney laboratuvarları (ISO / IEC 17025 kullanılarak), tıbbi test laboratuvarları (ISO 15189 kullanılarak) ve muayene kuruluşları (ISO / IEC 17020’yi kullanarak) dahil olmak üzere uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonunu yürüten kuruluşlarının oluşturduğu uluslararası bir organizasyondur. ILAC, laboratuvar akreditasyonu pratiklerinin, parça testinin ve kalibrasyon olanaklarının geliştirildiği dünyanın ilk uluslararası forumudur. Birçok laboratuvar akreditasyon yapısının birleşmesinden oluşur.

ILAC Logosu DÜBİT, Düzce Üniversitesi ve bölge için ne değer üretecek?

Hali hazırda üç parametreden TÜRKAK akreditasyonuna sahip olan ve Şubat 2021 itibarıyla kapsam genişletme başvurusu yaparak daha fazla parametreden akredite olmak için denetim sürecinde olan DÜBİT, akredite olduğu testlere ilişkin olarak müşterisine teslim ettiği test-analiz raporlarında ILAC logosunu da kullanabilecek. ILAC logosu, DÜBİT tarafından, akredite parametrelere ilişkin yapılan analizlere sadece ulusal değil, uluslararası tanınırlık da sağlıyor. Kapsam genişletme sürecinin de başarıyla sonuçlanmasının ardından DÜBİT’in toprak analizlerine ek olarak; oyuncak, inşaat, plastik ve otomotiv gibi birçok sektöre yönelik olarak yaptığı analizler ve bu analizlere ilişkin raporlar da uluslararası niteliğe haiz olacak. Anılan sektörlerde özellikle ihracat yapan sanayiciler, ürünlerine ilişkin DÜBİT’te yaptırdıkları analizlerle ihracat kapasitelerini artırıp, önemli bir kısmını yurtdışında yaptırdıkları analizleri yerli imkanlarla yaptırarak test-analiz maliyetlerini önemli oranda azaltacak.

Bölgenin lider test-analiz ve üretim merkezi olan DÜBİT tarafından yapılan açıklamada, “Merkezimizin bugünlere gelmesinde maddi-manevi katkıları olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’na, Düzce Valiliğine, bölge sanayicilerine, bölge halkına, özveriyle çalışan laboratuvar personeline ve özellikle Düzce Üniversitesi yönetimine teşekkürü borç bilir.” ifadelerine yer verildi.