Uzun Mustafa İlkokulu 3-G sınıfı öğrencilerinin velileri, öğretmen Aslıgül Ergürak’ın öğrencilere fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığı iddiasıyla ayaklandı. Kabul edilemez durum bir öğrencinin okulda olanları ‘Anne korkudan altıma yapacaktım’ sözleriyle velisine anlatmasıyla ortaya çıktı. 1 Nisan Cuma günü kontrolünün kaybettiği ve 33 mevcutlu sınıftaki çok sayıda çocuğa vurduğu iddia edilen öğretmenle yüzleşmek için okula gelen velileri, okul müdürü sakinleştirmek için çabaladı.

Kendini böyle savundu: ‘27 yıldır ilk defa oldu’

Okulu müdürü, öğretmen ve veliler ortak toplantıda bir araya geldi. Çocuklarının hem psikolojik hem de fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten veliler, öğretmene tepki gösterdi. Öğretmen Aslıgül Ergürak ise 27 yıllık meslek hayatında ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını savunarak suçunu kabul etti. 1 Nisan Cuma günü azarlamak için bazı öğrencileri tahtaya kaldırdığını ancak sonrasında öğrencilerden birinin gülmesi üzerine kendisine hâkim olamadığını şu sözlerle anlattı:

‘Niye gülüyorsun dediğimde cevap alamayınca Pandora’nın kutusu açıldı’

“27 yılda ilk defa böyle bir şey oldu. Geçen sene zaten doğru dürüst ders yapamadık. İlk dönem okula adapte olsunlar diye çok sabırlı davrandım. İkinci dönemde de gerekli gördüğüm verileri çağırdım, bazı öğrencileri de rehberlik servisine gönderdim. Çoğunda da çocuklarla görüştüm. O gün sadece azarlamak için 2-3 çocuğu tahtaya kaldırdım. Çocuklardan biri de benim yaptığım gibi gülerek çıktı. Ben de sizin verdiğiniz tepkiyi verdim. ‘Niye gülüyorsun?’ dediğimde cevap alamıyorum. Sonra da Pandora’nın kutusu açıldı. Ödev yapmayanlar, kitap getirmeyenler… Falancanın kitabı gelmediyse ben falancanın veliye yazıyorum.”

‘Kendimi kaybettim’

Sınıfta bulunan dolabı da kıran ve öğrencilere korku dolu anlar yaşatan öğretmen Ergürak, “Olmasaydı iyiydi. Kendime hâkim olamadım. Orada suçluyum. İşin açıkçası bu. Ama zaten kontrolü zor, birbirlerine karşı zorbalık yapan bir sınıf. Akran zorbalığının çok fazla olduğu bir sınıf. Onunla ayrı, bununla ayrı konuşuyorum. Kendimi kaybettim. 27 yıldır ilk defa oldu. Ben dolabı kırmadım. Dolabın kırılacağı varmış. Sadece kapağı ittirdim. Ben niye dolaba vurayım?” sözleriyle kendisini savundu.

‘Siz de çocuklarınıza vuruyorsunuz’ deyince veliler çileden çıktı

Öğrenci verilerinin çözüm beklentisine karşı ise bundan sonra öğrencilere ve velilere karşı resmi olacağı yanıtını veren öğretmen, “Haklı bulmasanız bile en azından anlamanızı ve arkamda durmanızı beklerdim. Çocukların okul kurallarına uymaları için çaba ve sabır gösterdim. Ama bakıyorum ikinci dönem benim yapmalarını istediğim hiçbir şeyi yapmıyorlar. Birbirlerine karşı zulmediyorlar. Bu sefer haklı olarak öyle bir diyaloğa giriyorsun. Siz de çocuklarınıza vuruyorsunuz…’ sözleri ise velileri iyice çileden çıkarttı.

Müdürün ortamı yatıştırma çabaları sonuç vermezken, öğretmenin çözüm olarak sunduğu ‘O zaman her gün bir veli derslere girsin, nasıl ortamda eğitim verildiğini görsün.’ talebi de kabul görmedi.

Öğretmen, okul müdürü velilerle yapılan toplantıda orta yol bulunmazken, veliler çocuklarının okula gitmekten korkar hale geldiğini savunarak öğretmenden şikâyetçi oldu.