Farklı etnik köken ve dilden insanların bir arada yaşadığı Düzce'ye son günlerde akın akın gelen yeni misafirler dikkat çekici boyuta ulaştı. Başta Suriyeliler olmak üzere ülkelerini iç savaş, ekonomik sıkıntılar ve sosyal baskı gibi nedenlerle terk etmek zorunda kalan İran ve Iraklılar'ın Düzce'de her geçen gün sayıları artıyor.

 

Daha önce Düzce'de artan yabancı göçmen sayısı nedeniyle Düzce Valiliği bünyesinde İl Göç İdaresi Müdürlüğü kurulmuştu. Göçmenlerin barınma ihtiyaçlarının yanı sıra şimdi de eğitimleri sorunları gündeme geldi. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından sürdürülen AB ve Gençlik Programları çerçevesinde Almanya, Fransa, İsveç, İsviçre ve Avusturya'dan katılımcıların olduğu Göçmenlik Projesi bir heyet Düzce’ye geldi.

 

Artan göçmen sayısının dikkat çekici boyuta ulaştığı Düzce’de Göçmen Eğitimi Projesi'nin 4. toplantısı yapıldı. DÜ Eğitim Fakültesi'ndeki toplantıya Almanya, İsveç, Avusturya, Fransa ve İsviçre'den kamu ve özel eğitim kurumlarının uzman ve yöneticileri katıldı.

 

Proje kapsamında, Avrupa ülkelerinde büyüyen sorun haline gelen göçmenlerin eğitiminin önündeki dil ve motivasyon eksikliği gibi problemlere çözüm üretmenin yanı sıra iç ve dış göç sonucu yerleşim yerini değiştiren göçmenlerin bilgilendirilmesi, motive edilmesi ve eğitim kurumlarından azami yararlanabilmeleri için ülkeler düzeyinde bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunulması, yeni ve yaratıcı tekniklerin keşfedilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

Proje kapsamında Düzce'de bulunan heyet Düzce Valisi Ali İhsan Su'yu da ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. 


Haber: S.KAŞKIR