2013-2014 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi açılıyor. Minik çocuklar ilk defa okula merhaba diyecek. Anne babasını bırakmak istemeyen çocuklar ve bu duruma dayanamayan veliler ilk hafta nasıl davranmalı?

Yeni eğitim öğretim yılı öncesi çocukların okula uyum sorunu ve sınav sisteminin öğrenciler üzerindeki etkilerini konuştuğumuz Düzce Doğa Koleji Anaokulu Müdürü Neval Saraçoğlu velilere “ çocuklarınıza kendi beklentilerinizi göre değil, çocuğunuzun beklentilerine göre yaklaşın” çağrısında bulundu.

ÇOCUĞUNUZUN BEKLENTİLERİNE GÖRE YAKLAŞIN

Neval Saraçoğlu “ okulların açılacağı bir dönemde gerek aileler, gerek veliler, gerekse öğretmenler hepimiz çok heyecanlıyız. Yeni dönemde ailelerin, çocukların bazı beklentileri var. Öncelikle aileler hangi okul, hangi çevre, hangi öğretmen gibi seçimlerle başladılar. Çocukların beklentileri gözardı edildi. Aileleri değil de çocukların beklentilerine cevap verecek seçimlerle başlayabilirler. O nedenle çocuklarını çok iyi tanıyor olmaları gerekir. Çocuğunu tanıyan anne baba zaten çocuğun isteğine ve beklentisine göre okul ve öğretmen seçecektir. 3 yaştan itibarek okullara aldığımız çocuklarda okul korkusu yaşanmıyor. Daha çok okul öncesi eğitim almamış ya da bu konuda bilgisi olmayan çocukların daha çok korku oluyor. Ve ilkokula başlarken ya da Doğa Okullarında beş artı dediğimiz, ana sınıfları diye literatürde geçen alanlarda çocuklar belki biraz korku yaşayabilir. Bunuda öğretmenimizin ve ortamın sıcaklığı, eğitimiz modelinin dolgunluğu, çocukların arkadaşları ile mutlu olacağı bir ortamı gördüklerinde bu kaygılar zaten gidecek” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ MODELİ İDEAL

Çocukların üzerinden okul korkusunu atmak için Doğa Anaokulları Çocuk Üniversitesi modelinin ideal bir yöntem olduğunu söyleyen Saraçoğlu “ özgür çocuk öğrenir” ilkesi ile çocuklara okulları sevdikdirdiklerini söyledi.

Saraçoğu “ Ortaokulda SOES ve lisede de t-MBA modelleri ile farklı alanlarda farklı özellikleri olan çocukların hangi alanda yeteneklerini geliştirecekleri ile ilgili programlarımız var. bu programlar içerisinde çocuğun okuldan uzaklaşmak, okuldan korkmak yada beklentilerine cevap verememek gibi bir beklentisi olmuyor” dedi.

Neval Saraçoğlu, çocukların toplu zeka kuramına göre alan ve yeteneği doğrultusunda yönlendirilmesi gerektiği söyledi.

Saraçoğlu “ Çocuğun hangi alanda yetenekleri var, hangi alanda geliştirmeye ihtiyaç var, bu yeteneklerin hangisini ne kadar öğreneceğini ya da öğrenmeyi göstererek çizdiğimiz bir eğitim modeli var. zaten buna göre şekillenen çocuk lise sona geldiğinde hiç bir kaygı duymadan seçimini yapabiliyor, kendine göre seçimini yapabiliyor” şeklinde konuştu.

Düzce Doğa Koleji Anaokulu Müdürü Neval Saraçoğlu yeni sınav sistemi bazı sıkıntıları aşılacağını söyledi. Tek bir sınavın çocuk üzerinde çok fazla baskı yaptığını ifade eden Saraçoğlu, belirli zamanlarda aşama aşama yapılan sınavlar çocuktaki stresi azaltacağını sözlerine ekledi.

Haber; M. YILMAZ