Öğrencilerle bir arada bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kariyer sürecindeki deneyimlerini, toplumsal cinsiyet üzerine düşüncelerini, sosyal medya kullanımı hakkında fikirlerini anlattı.

Kendi hayat hikayesinin yer aldığı ve geliri tamamen okumakta zorluk çeken kız çocuklarına ayrılan “Güçlü Kadınlar” kitabından bahseden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, öğrencilerin şuanda kendisini sadece rektör hoca olarak tanıdığını; ancak arkasındaki çabayı, mücadeleyi görmediklerini, dolayısıyla bu çabayı göstermek ve birilerine ilham olmak amacıyla Güçlü Kadınlar kitabında yer aldığını söyledi.

Türk Toplumunda Kadına Her Zaman Değer Verildi

Öğrencilerin merak ettiği toplumsal cinsiyet sosyolojisine de değinen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Her dönemde ve her toplumda kadına farklı roller verilmiştir. Bizim Türk toplumunda kadınların yeri değerlidir. Kadın; evi ayakta tutan ana, savaşçı asena, fikir ve düşüncelerine değer verilen bir büyük gibi anlamlar taşımaktadır. Ancak yıllar içerisinde kadın eve kapatılıyor. Kadının eve kapatılmasının rekabeti azalttığı için erkeğin de işine geliyor. Aynı zamanda eve kapanmak, çalışmayı reddetmek bazı kadınlar tarafından da benimseniyor, yani işine geliyor diyebilirim. Bence yeteneklerine göre herkes her işi yapmalı.” dedi.

Toplumsal cinsiyetin sadece ülkemizde değil tüm dünyada konuşulduğunu vurgulayan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, toplumsal cinsiyet sosyolojisinde iyiye gidildiğini, bu gün kadınların istediği her işi yapabileceğini söyledi. Kendi kariyer sürecinden örnekler vererek sürdürdüğü konuşmasında Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çalışmanın önemini vurgulayarak, akademik hayatında 28 yaşında doçent, 33 yaşında profesör unvanı aldığını, bunun arkasında da büyük bir emek ve istek olduğunu ifade etti.

Kariyer Basamaklarında Kimse Sizi Kollarını Açarak Beklemez

Başarılı insanları, bulunduğu konumlarına gelirken, onları hiç kimsenin kollarını açarak beklemediğini söyleyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “emek olmadan bir yerlere gelineceğine inanmıyorum. Başarmak için öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz. Hedefinizi ne kadar erken belirlerseniz o kadar erken başarıya ulaşırsınız. Hedefe giden yolda düşmeler, yaralanmalar, sabırsızlıklar olabilir. Ancak bunları sabırla aşmalısınız. Her düşüşten öğrenerek kalkıp yola devam etmelisiniz.” diyerek başarıyı elde etmek için emeğin yanında kararlılık ve sabrın da unutulmamasını istedi.

“Doğduğun ev kaderin mi?” diye soran öğrencilere, “Aile içerisinde olumsuzluklar yaşanabilir; ancak onlara takılmak yerine, sizi ileriye taşıyacak alman gerekenleri alıp, yoluna devam etmelisin.” diyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, anne, baba ve kardeşlerin kişilerin yaşamına etki ettiğini; ancak bunun belirlenen hedefe ulaşılamayacağı anlamına gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Neyi Okuyup, Neyi İzlediğinize Dikkat Edin!

Medya okuryazarlığının önemine de değinen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, artan sosyal medya kullanımına dikkat çekerek, izlenen içeriklerin dikkatle seçilmesi gerektiğini vurguladı. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte para kazanmanın da kolaylaştığını söyleyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, sosyal medyada yer alan haber ve videoların üreticilerine, okunma ya da tıklanma sayısına göre para kazandırdığını ifade etti. Bu durumun bilgiye ve anlama bakmadan, tamamen gündelik hayatın içerisinde olan saç boyama, makyaj yapma gibi basit içerikler üretmeye yol açtığının altını çizen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, ailelerin ve gençlerin bu konuda dikkatli ve seçici olmalarını istedi.

Önce Hedef, Sonra Rol Model

Öğrencilerden önce hedeflerini belirlemelerini isteyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “İnsan önce kendini tanımalı, neleri sevip, nelerden hoşlanmadığını bilmeli. Gözlerinizi kapattığınızda hayalinizde ne canlanıyor? Hangi işi yaparsanız mutlu olursunuz? Gibi sorular üzerinden düşünüp kendinize en uygun hedefi seçmelisiniz. Hedef seçtikten sonra kendinize bir rol model aramaya başlayabilirsiniz. Hedef seçmeden rol model ararsanız kendinize uygun işi ya da hedefi seçmiş olmazsınız.” dedi.