TEOG 2. dönem sınavına az bir zaman kala öğrencilerde ve velilerinde heyecan dorukta. Düzce’de 98 okulda, 6 dersten 5043 8. Sınıf öğrencisi 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan TEOG sınavına girecek. Sınavlardan sonra da tercih dönemi başlayacak.

TEOG 2. dönem sınavı nedeniyle okullar tatil edildi
26 Nisan Çarşamba ve 27 Nisan Perşembe günü yapılacak olan TEOG 2. dönem sınavı nedeniyle okullar tatil edildi. Olağanüstü haller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıf öğrencileri kendi okulunda sınava girecek. 8. sınıf öğrencileri sınava girerken diğer ilkokul ve ortaokul öğrencileri tatil yapacak. Bu günlerde liselere tatil yok.

Öğrencilerin geleceğinde rol oynayacak sınav öncesi Düzce Doğa Okulları Rehber Öğretmeni Emine Ertürk, Öncü TV Ana Haber Bülteninde öğrenci ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu. Ertürk, TEOG sürecinde öğretmenler ve yöneticiler olarak öğrenciler ve aileleriyle sürekli iletişim halinde olarak onların motivasyonlarını üst seviyede tutmaya çalıştıklarını, kaygı düzeyi yüksek öğrencileri olumlu düşünmeye yönlendirmek istediklerini söyledi.

Öğrenciler neler yapmalı
Tüm öğrencilerin aynı durumda olduğunu onlardan unutmamalarını isteyen Ertürk, sınav öncesi yapılabilecekler konusunda şu tavsiyelerde bulundu:
“Her zaman yaptıklarından çok da farklı bir şey yapmamalarını öneriyorum. Zihinlerini olabildikçe rahatlatacak şeyler düşünsünler. Kesinlikle yeni bir konu çalışmasınlar. Belki daha önce çalışmış olduğu notlar ya da sorular varsa bir göz gezdirebilirler. Zamanın uyumalarını öneriyorum. Uyku çok önemli, konsantrasyonu çok fazla etkileyen bir durumdur. Sınavdan önceki gün öğrencilerimiz evde yemeklerini yemeye özen göstersinler. ‘Abur cubur’ denilen ambalajlı ürünleri çok fazla tüketmemeleri daha iyi olacaktır. Elektronik aletlerle de zihni çok fazla yoracak şekilde ilgilenmelerini tavsiye etmiyoruz. Kısa yürüyüşler yapılabilir. Sınav konuşulmayabilir.”

Çocuklarımızı başka arkadaşlarıyla kıyaslamamalıyız
İlköğretimden liseye geçiş döneminde bu sınanma duygusunu ilk defa çok yoğun bir şekilde deneyimleyen çocukları ailelerine de önerilerde bulunan Ertürk ebeveynlere dikkat etmeleri gereken noktaların altını çizdi.

“Ebeveynler çocuklarını motive etmek isterken kaygı düzeylerini artırabiliyorlar. Kaygının belirli bir seviyede olması gerekiyor. Olumlu cümleler kurmak önemlidir. Söylediğimiz sözlerle beden dilimizin tutarlı olmalıdır.  Çocuklarımızı başka arkadaşlarıyla kıyaslamamalıyız.”

Süreçte Anne Ve Baba Onların Sığınağı Olmalıdır
Ertürk son olarak TEOG sınavının Dünyanın sonu olmadığını, hayatta birçok sınav göreceklerini belirterek şunları söyledi:

“Ailelerin sevgisi sınavla ölçülmüyor. Çocuklar muhakkak hata yapar. Bu süreçte anne ve baba onların sığınağı olmalıdır. ‘Yanlışta yapsam ailem benim arkamda, doğrularımla yanlışlarımla beni bir bütün olarak kabul ediyor’ diye düşünebilmelidir.”
 
Teog Sınavında Hangi Derslerden Soru Sorulacak?
Sınava girecek olan öğrenciler, TEOG sınavının gerçekleştirileceği birinci günde Matematik, Türkçe ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına girecekler. Bu üç sınavda öğrencilere toplam 60 soru sorulacaktır. Soruların cevaplanması için de 120 dakika süre verilecektir. TEOG sınavının ikinci gününde ise öğrenciler Fen Bilimleri, Yabancı Dil ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavlarına girecektir. Sınavlar öğrencilere 60 soru sorulacaktır. Bu sınavda birinci günde olacağı gibi cevaplama süresi olarak 120 dakika verilecektir. TEOG sınavında 8. Sınıf öğrencileri, lise eğitimine geçmek için 6 çeşit dersten sınava girecektir. Sınavlardan alınan puanlar doğrultusunda da puanların yeteceği liseler için tercih işlemi yapılacaktır.