Türk İstikbalinde ve dünya tarihinde önemli bir yer tutan Çanakkale Savaşı’nı hatırlamak ve kahraman şehitleri anmak amacıyla Düzce Üniversitesi, her yıl öğrencilere yönelik düzenlediği Çanakkale etkinliği bu yıl da duygu dolu anlara sahne oldu.

Düzce Üniversitesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü dolayısıyla 250 öğrenciyle Çanakkale’ye ziyaret düzenledi.

Çanakkale Şehitleri Anıtı ziyareti esnasında öğrencilerle buluşan Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, öğrencilerin okumuş olduğu İstiklal Marşı’na eşlik ederek, onlarla kısa bir süre sohbet etti. Düzce Üniversitesi öğrencileriyle hatıra fotoğrafı da çektiren Karaismailoğlu, milli şuur konusunda duyarlı davranışlarından dolayı Düzce Üniversitesi yönetimine ve öğrencilerine teşekkür etti.

Düzce Üniversitesi’nde 18 Mart programı

Öte yandan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü: Çanakkale Destanı” başlıklı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümünü kutladıklarını belirterek konuşmasına başladı. Bu zaferin 1. Dünya Savaşı’ndaki tüm savaşları taçlandırdığını söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, kimilerinin zafer, kimilerinin destan olarak tanımladıkları bu tarihi zaferin, ülkemizde müstesna bir yeri olduğunu ifade etti.

Programın ilk konuşmacısı Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Onur Çapar, “Çanakkale Savaşının Tarihsel Şartları” başlıklı sunumunda, 1. Dünya Savaşı’nın sebepleri ve ittifak blokları hakkında bilgiler verdi. Rusya’nın talebi doğrultusunda açılan Çanakkale cephesi ile İtilaf devletlerinin, İstanbul’u ele geçirerek Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakmayı, Avusturya, Macaristan ve Almanya’nın etrafını sarmayı amaçladıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Onur Çapar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başarılı komutası sonucunda tarihi zaferin kazanıldığını sözlerine ekledi.

Çanakkale Savaşı’nın sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çapar, savaş sonucunda Osmanlı Devleti’nin ele geçirilemediğini, 1. Dünya Savaşı’nın iki yıl uzadığını, Bolşevik İhtilali ile Rusya’nın savaştan çekildiğini, İtilaf devletlerinin Balkan ülkelerini kendi safına çekemediğini ifade etti.

Araştırmacı Yazar Cevdet Cantürk ise “Çanakkale Cephesinin Az Bilinen Gerçekleri” başlıklı konuşmasında, Çanakkale muharebelerinin İstiklal Savaşı’nın önsözünü oluşturduğuna işaret etti. Kara ve deniz savaşlarında yaşanan duygu yüklü hikayeler de paylaşan Cevdet Cantürk, “Çanakkale geçilemedi. Çanakkale geçilemez.” sözünün tarihe altın harflerle yazıldığını vurguladı.

Programın anlam ve önemine binaen Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Eren Samet Macit, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Rukiye Saraç ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Emir Taşkın Çanakkale Savaşları ile ilgili şiirler okudu.