Düzce’de 3-6 yaş aralığındaki çocuklara Montessori Yöntemi ile eğitim veren Doğuş Ata Koleji Anaokulu, öğrencilerine yönelik hazırladığı sosyal projeler, okulda eğitim gören çocukların sosyal gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Okulda eğitim gören öğrencilerin el becerileri ve fiziksel gelişimlerini sağlamak için, her alanda uygulamalı eğitime önem veriliyor.

“Hem eğlendiler hem turşu kurdular…”

Öğrencilerin sosyal ve fiziksel gelişimi için hazırladığı projelerle dikkatleri üzerine çeken Özel Doğuş Koleji Ata Anaokulunda, eğitim gören öğrenciler bu kez de mutfağa girdi. Öğrencilerin sosyal gelişimlerini sağlamak için mutfakta turşu kuran öğrencilerin, bu eğlenceli ders sırasında bir hayli mutlu oldukları görüldü.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan okul kurucusu Serap Turan şu bilgilere yer verdi:

"Özellikle bir yemeği yaparken verilen görevleri tamamlamak ve ortaya çıkan sonucu görmek onlar için inanılmaz bir gurur ve özgüven kaynağı. Verilen direktifleri takip etmek, sorumluluk almak, anneanne tarifini başarıyla tamamlamak, iş bölümü yapmayı, takım çalışmasının bir parçası olmayı ve paylaşmayı öğrenmek gibi birçok faydalı sosyal beceriyi mutfakta kazanmak mümkün.

Birçok yeni kavramla tanıştıkları mutfakta, pek çok yeni sözcük öğrenebilirler. Bu yüzden çocuklarla yemek yaparken her aşamada konuşmak, detayları anlatmak, onlara her yeni malzemeyi göstererek tanıtmak ve onları tekrar etmeye, konuşmaya teşvik etmek mutfak aktivitelerinde çok fayda sağlamakta.

Mutfakta yapacakları birçok aktiviteyle el-göz koordinasyonunun gelişmesinde katkıda bulunabilirsiniz. Örneğin bir kaptan, başka bir kaba bir şey aktarmak, hamuru bir elinden diğerine geçirerek yoğurmak, poğaçaların üzerine susam serpmek gibi birçok aktiviteyle bu beceriyi pekiştirebilirsiniz.

Çocukların el becerileri zamanla gelişen, pratik yaptıkça ustalaştıkları bir beceridir. İnce motor kaslarının gelişimi de çocuklar için büyük önem taşır ve mutfakta sizinle beraber zaman geçirirken yaptıkları çoğu şey aslında bu beceriyi geliştirmelerine yardımcı olur. Bir kaşığı tutup baharat kavanozundan bir kaşık baharat alıp dökebilmeleri, açarak biraz yardımcı olduğumuz barbunyaların tanelerini ayıklamaları, hazırladığınız bir karışımı karıştırmaları, hamurları parçalara ayırıp şekil vermeleri… Sizin için belki de çok kolay ve basit olan bu aktiviteler, çocuklarınızın ince motor gelişimine büyük katkı sağlıyor aslında. Onlara mümkün olduğunca, güvenlik sorunu oluşturmayacak her türlü sorumluluğu verip denemelerini sağlayın. Sabırla başarmalarını bekleyin ve gelişimlerini keyifle izleyin!

Mutfakta geçirdiğiniz zaman süresince, beş duyu organını anlatmak ve çocuğunuzu yönlendirerek deneyimlemesini sağlamak çok daha faydalı olabilir. Örneğin yemeği yaparken malzemelerin bazılarının tadına baktırabilir ve ekşi, tatlı, tuzlu, acı gibi kavramları anlatabilirsiniz.

 Mutfak etkinlikleri çocukların çok yönlü gelişimini desteklediğini Örneğin çocukların dikkatini, planlanma becerilerini, matematik algısını, estetik düşünme yeteneğini, yaratıcılığını, yazı yazma ve benzeri el becerilerini geliştirir. Kazandıkları bu beceriler dolaylı yoldan çocukların sosyal-duygusal becerilerini de etkiler. Bir yemeğe tuz kattığında veya şeker katıldığında nasıl bir farklılık oluşabileceğini değerlendiren bir çocuk, yaşadığı olayları da farklı yönlerden değerlendirebilir, olasılıklı düşünebilir.

Yemek atölyeleri ve çocukların kendi hazırladıkları gıdalar ve Yemek yapma etkinliklerinin beyin gelişimi için bu kadar olumlu etkisi olduğuna göre çocukların çok yönlü gelişimini destekleyici olacaktır. Aynı zamanda çocuklar için çok keyifli bir etkinlik olacağından çocukların rahatlamalarını, streslerinin azalmasını da sağlayacaktır.

Çocuk eğitiminde birçok duyusal alanın eş zamanlı desteklenmesi de önemlidir. Mutfak; bu beceriyi desteklemek için seçilebilecek en iyi ortamlardan biridir. Çocuk malzemeleri seçerken, büyüklüklerinerenklerine göre ayırırken görsel algısını ve görsel dikkatini, aldığı talimatlar ile işitsel dikkatini geliştirir, farklı dokulara temas eder, hangi basınç ile hamuru yoğuracağını keşfeder yani dokunmayı ayarlar, denge kurar, güzel-kötü kokuyu, tatlı-ekşi-tuzlu tatları ayırt etmeyi öğrenir. Bu eylem akademik becerinin gelişmesi için ilk yapabileceğiniz bir eylem olarak adlandırılabilir.

Mutfak etkinlikleriyle beraber öğrenciler ebeveynlerine bağlı yaşamaktan bir nebze de olsa kurtulup kendi ihtiyaçlarını gerçekleştirmeye başlar. Mutfak araç-gereçlerini yakından tanıyan çocuk nelerin kendisi için tehlikeli olduğunu bilir ve tedbirli davranmaya başlar."