Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Adıgüzel, GÜNLÜK programında Erol Tayhan’ın sorularını yanıtladı. Yaklaşan karne günü öncesi öğrencilerin karne psikolojileriyle alakalı velilere bilgiler veren Eğitim Bilimleri Uzmanı Adıgüzel, karnenin öğrencinin mevcut durumunu gösteren sonuç belgesi olduğunu ve geleceğini planlamasında aracı olduğunu ifade etti.

Doğru ödül verimi artırır

Ebeveynlerin çocuklarının karnedeki durumlarına göre ödül ve ceza politikaları yönelik açıklamalarda bulunan Adıgüzel, başarıyı ödüllendirirken gerekli ve anlamlı olma hususları göz önünde bulundurmalarının verimliliği artıracağını cezayı ise düşünmemelerini tavsiye etti. Zekanın başarı için tek başına yeterli olamayacağını aktaran Adıgüzel, verimli çalışmanın ve yeteneği göz önünde bulundurmanın başarıya ulaşmayı kolaylaştıracağını dile getirdi.

Anne ve babalardan çocuklarının yaz tatilini iyi değerlendirmesi için onların üzerinde baskı kurmamalarını isteyen Adıgüzel, yeni dönem planlamasını onlara bırakmalarını tavsiye etti.

O testler bizim kültürümüze göre değil

Herkesin her alanda zeki olmadığını fakat mutlaka bir alanda zeki olduğunu dile getiren Adıgüzel, ebeveynlerden bu durumu tespit etmek adına çocuklarına uyguladıkları zeka testinden uzak durmalarını isterken yapmaları gerekeni anlattı. “Zeka testleri bizim kültürümüze göre hazırlanmıyor. Eğitim açısından uygun görmüyorum. İyi bir zeka ölçer olduğunu düşünmüyorum. Mesela IQ’su düşük çıkan bir öğrenci derslede başarılı olduğu zaman şaşırıyoruz. Zeka soyut bir yapıdır. IQ’nun zeka yetenek ayrımı yoktur. IQ gerçek hayattaki başarının göstergesi olamaz. Test bireyin anlık durumunu ölçer. Anne babalar IQ testi yerine çocuklarının hangi alanda daha verimli olduklarını gözlemlemelidir.”

Haber:Y.SEVER