Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Dershaneler kapanacak” sözleri üzerine başlayan çalışma son aşamaya geldi. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için arsa ve vergi muafiyeti gibi teşvikler verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan MEB 2010-2014 Stratejik Planı'nın, Özel Öğretim başlıklı bölümünde stratejik hedef olarak, “2014 sonuna kadar dersanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesini teşvik etmek” yer aldı. Dersane sahiplerine verilecek teşvikler arasında arsa tahsisi, vergi muafiyeti yer alırken, çocukları hem devlet okuluna hem de dersaneye giden velilerin çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilmesi de öngörüldü.

Önce eğitim kalitesi sonra teşvik gelecek

-Milli Eğitim 12 yıllık zorunlu eğitimi dershanelere karşı koz olarak kullanacak.

-Tedbirlerin başında eğitim kalitesini artırmak geliyor. Bunun için öğretmenler belirli aralıklarla sınavlara tabi tutulacak.

-Performansları ile birlikte akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri ve kariyerleri artmış olacak.

-Böylece eğitimde de kalite artmış olacak ve öğrenciler dershaneye ihtiyaç duymadan gerekli eğitimlerini okullarından almış olacak.

Öğretmenlere sıkı denetim

-Öğretmenlerin hem okulda hem de dershanede çalışmasını engellemek için her ilde denetleme ekibi oluşturuldu. Bakanlık geçtiğimiz aylarda dershanelerde denetimler yaparak hem devlet okullarında hem de dershanede çalışan öğretmenleri tespit etti.

-Bakanlık özel öğretim alanında hizmet veren denetim personelinin nicelik olarak yetersiz olduğunu savunurken, bu kapsamda alanında yetişmiş müfettişlerin sayıları ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini artırmayı planlıyor.

-Yeni sistemle birlikte okullarda esnek eğitim modeline geçildi. İsteyen öğrenci seçmeli derslerinde fen, sosyal bilimler, matematik gibi ekstra derslerden eğitim alarak kendini geliştirebilecek.

-Öğrenciler dershanelere gerek duymadan bulunduğu okullarda Anadolu ya da fen lisesi düzeyinde eğitim alabilecek.

-Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları sırasında sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) da kaldırılıyor. Böylece öğrenciler okullara girmek için dershanelere ihtiyaç duymayacak. SBS sınavı sadece Türkiye'nin eğitim seviyesini ölçmek için kullanılacak.

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı kaldırılacak. Yerine olgunluk sınavı getirilecek. Burada öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.

-İlk olarak bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun dershaneler özel okula dönüştürülecek.