Konferansa Vali Adnan Yılmaz, İl Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Rektör Yardımcısı Nigar Demircan Çakar ile öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan bir topluluk katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak Erciyes üniversitesinden Prof.Dr. Mustafa Keskin katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından, Keskin konuşmasında Cumhuriyet'in dünden bugüne sürecini anlattı. Keskin, bu sürecin Balkan Savaşı sırasında başlayan bir olay olduğunu ifade ederek "1919 ve 1922 yılları arasında verdiğimiz mücadele tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir mücadele olmuştur ki bu bir varoluş mücadelesidir. Bu süreçte bazı şeyleri beğenmeyebiliriz, o tarihlerde meydana gelen olayların peş peşe hızla gelişen olaylarda karar vermek büyük bir inanç ve iman gerektirmektedir."dedi.
Günümüz Türkiye'sinden örneklemeler yapan Keskin "Bugünkü Türkiye daha sağlıklı nesillere sahiptir, eğitim ve sağlık alanlarında büyük atılımlar yapılmıştır ve halende yapılmaktadır." dedi.
Konuşmasının sonunda milli birlik ve beraberlik temasını işleyen Keskin, Cumhuriyetin başka bir yönü de birlik ve beraberliktir diyerek şöyle devam etti
"Türk milleti geçmişte olduğu gibi gelecekte de karşılaşacağı sorunlar karşısında milli birlik ve beraberlik ruhuyla hareket ettiği sürece sorunları çözecektir."
Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Keskin'e Vali Adnan Yılmaz plaket, Üniversite Rektör Yardımcısı Nigar Demircan Çakar ise çiçek takdim etti.