Hükümet eğitim alanında yine çok tartışılacak bir sistemi hayata geçiriyor. 12 yılda 4 bakanın görev yaptığı Milli Eğitim Bakanlığı'nda bu güne kadar bir çok eğitim modeli uygulandı. İlk olarak OKS'nin SBS'ye dönüştürüldü, daha sonra SBS 6. 7. ve 8. sınıfta uygulandı, sonra bu uygulamadan dönülüp sadece 8. sınıfta SBS uygulandı. Son olarak ise TEOG Sistemi'ne geçildi. Ayrıca bunlara üniversiteye giriş sınavlarında yapılan değişiklikler, eğitim sisteminin 4+4+4 olarak değiştirilmesi, ders içeriklerinin ve saatlerinin değiştirilmesi de eklendi.

Velilerde endişe yarattı


Hüseyin Çelik, Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer'den sonra Bakan Nabi Avcı da yeni bir eğitim modelinin altına imzasını attı. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) hakkındaki ifadeleri velilerde ve eğitim camiasında endişe yarattı. Bakan Avcı'nın düşük puanlı adayların istedikleri okula yerleşememeleri ve meslek liselerine gitmek istememeleri durumunda evlerine yakın anadolu liselerine gidebileceklerini ifade etmesi ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz veli ve eğitimciler "eşitsizlik olur" yorumunda bulundu. Velilere göre; bu sistemde başarısız olarak adlandırılan bir öğrenci yıl boyunca çalışmalarını sürdüren diğer öğrencilerle eş tutulmuş olacak. Bu da hem haksızlığa hem de okullardaki eğitim kalitesinin düşmesine sebep olacak görüşü sıkça dile getiriliyor. Yeni sisteme göre daha önce seçme öğrencilerin girebildiği anadolu liseleri artık düz lise haline dönüşüyor.

Okul notları da tartışma konusu oldu

Tartışılan bir diğer nokta ise ortaöğretime geçişte öğrencilerin ortak sınav puanlarının dışında okul notlarının da hesaba katılması. Bazı veli ve eğitimciler köy okulundaki öğretmenin verdiği notla merkezdeki bir okulun öğretmeninin verdiği notun farklı olabileceği endişesini taşıyor. Not ortalamasıyla öğrenci alımı daha önce de denenmiş ve süper liseler açılmıştı. Ancak çok sürmeden bu liseler kapatılmıştı. Gerek eğitim sistemindeki değişiklikler, gerek müdür ve idareci atamalarındaki sendika imaları nedeniyle son dönemde sık sık eleştiri oklarının hedefinde olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni hayata geçirdiği TEOG Sistemi'nin eğitime olumlu mu yoksa olumsuz mu katkı sağlayacağı merak ediliyor.