İl genelinde yapılan alan taramaları kapsamında, Okul Öncesi Yaşlara Göre Kaydı Olmayan Çocuklara ilişkin bilgiler okul müdürlüklere gönderilerek, okula kayıtlı olmayan ve öncelikle bir sonraki eğitim öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak olan 57-68 aylık çocuklar ile ayrıca fiziki imkanları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıfları için 36-56 aylık çocuklar ve anasınıfları için 45-56 aylık çocuklara ilişkin listeler okul müdürlükleri tarafından okulun öğrenci alacağı çevrede ikamet eden çocuklar itibariyle tek tek değerlendiriliyor. Okul müdürü veya belirleyeceği müdür yardımcısı başkanlığında, alan öğretmeni ve sınıf öğretmenlerinden oluşturulacak komisyon marifetiyle alan taramaları yapılarak, öğrenci velileri ziyaret ediliyor.

Okul Müdürlükleri alan taramalarını yaparken okul öncesi çağındaki tüm çocukların ailelerine ulaşmak için her türlü çalışmayı yürütüyor. Her çocuk için yapılan ziyaretler ayrı ayrı tutanak altına alınarak, dosya halinde İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Merkez İlçe Okul Müdürleri tarafından bizzat İl Milli Eğitim Müdürüne teslim ediliyor. İl Milli Eğitim Müdürümü Murat Yiğit başkanlığında komisyon üyesi okul müdürleri ile değerlendirme toplantıları yapılıyor.

2016 – 2017 Eğitim Öğretim yılında başlatılan Okul Öncesi Alan Taramaları kapsamında yapılan çalışmalar, yeni yapılan bina ve yeni açılan anasınıfları sayesinde 5 Bin 555 olan okul öncesi öğrenci sayısı 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında 8 Bin 722 rakamına ulaştı.