Koronavirüs kabusu kapıya dayanırken, Düzce'de risk tespit edilen hastaların karantina ya da gözleme alınması için gerekli hazırlıklar tamamlandı.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tehdidine karşı sınır bölgesinde sahra hastaneleri oluşturulduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca, "Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez." dedi.

"Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk." diyen Koca, şunları söyledi: "Türkiye'ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur. Başka ülkeler üzerinden gelip Çin'e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız. Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor."

Sınır bölgesinde sahra hastaneleri oluşturulduğunu belirten Koca, "Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız. Kum ve Meşhed öyküsü ve teması olanları mutlaka karantinaya alıyoruz." dedi.

Bütün illerde hastaneler oluşturduk. Sağlık personelinin o anlamda yetiştirildiği merkezler oluşturduk. Önemli olan Türkiye'ye girişi ne kadar geciktirilebilirse bu daha başarılı olur. Bu süreçte asıl yaptığımız DSÖ acil durum ilan etmeden 2 hafta önce tedbirlerimiz başladı. Hızla Bilim Kurulu oluşturduk. 26 kişiden hızla bir Bilim Kurulu oluşturduk. Hızla bir hafta sonu kapanarak dünyada o anlamda daha yayınlanmamış olan sağlık çalışanlarının gelen hastaya nasıl yaklaşması gerektiğini standardize eden bir rehber yayınladı.

"Bu enfeksiyon grip gibi bulaşıyor, kişisel hijyen çok önemli"

Koca açıklamalarına şöyle devam etti: "Biz ne kadar geciktirebilirsek Türkiye için iyi olacağını biliyoruz. Olduğunda alınması gereken tedbirleri almakta çok hazırlıklıyız. Bu enfeksiyon grip gibi bulaşıyor. Şu dönemde kişisel hijyen çok önemli. Elleri yıkamak, tek kullanımlık mendil kullanın, ellerinizi yıkayın, bir metreden daha yakın mesafede olunmaması gerektiği, gripli olanların maske kullanması gerektiği, beslenmenin önemli olduğunu, ev ortamında da bulunduğu ortamın havalandırılmasının önemli. Ocak ayının ilk dönemine göre hasta sayısında azalma görülüyor. Bize de gelme durumu her an olabilir. Komşumuz İran'da ciddi bir salgın var. Sınırımızdan içeri girmemesi noktasında gayret içindeyiz. Etrafımızda her geçen gün artıyor, ülke bu anlamda risk altında."