Türkiye’de iki milyondan fazla öğrencinin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. Saat 10.15’te başlayan sınav öncesi öğrenciler yanlarında refakatçı olarak gelen aileleriyle birlikte sınava girecekleri okullara akın etti. Salona girişler saat 10.00 itibariyle sonlanırken bu saatten sonra gelen öğrenciler sınav salonlarına alınmadı.

Salgın tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen sınav salonlarına giriş esnasında dezenfektan sıkılarak maske dağıtılırken sosyal mesafeye uymaları noktasında görevliler tarafından uyarıldı. Öğrencilerin sınav esnasında dışarıda oluşabilecek gürültüden etkilenmemeleri için veliler okul bahçesi dışında bekletirken yetkililer, velilere hem salgın kurallarına uymaları hem de gürültü oluşturmamaları noktasında uyarıda bulundu.

Düzce’de de uzun süredir yeni tip koronavirüs salgını riski nedeniyle uzaktan eğitim yöntemiyle çevrimiçi olarak sınava hazırlanmak zorunda kalan binlerce öğrenci, TYT’de ter döktü. Öğrenciler yapmak istedikleri mesleğe giden yolda iyi bir üniversite ve bölüm hayaliyle YKS’nin ilk ayağı olan sınavda ter dökerken en az onlar kadar heyecanlı olan velileri de evlatları soruları cevaplamak için yarışırken dışarıda onlar için Kur’an-ı Kerim okuyup dualar etti.

Öncü Haber ekibi, üniversiteye girişin ilk basamağı olan sınava TOKİ Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulu’nda giren öğrencilerin ailelerine mikrofon uzatarak zorlu hazırlık sürecini ve çocuklarının hedeflerini onlardan dinledi.

“PANDEMİ BU DÖNEMİ ÇOK ETKİLEDİ”

Pandemi döneminin çocuğunu sınava hazırlık açısında olumsuz etkilediğini belirten Fevzi İpek, “Çocuğum iki senedir bu sınava hazırlanıyor. Bu dönem onlar için zor bir dönem oldu. Pandemi bu dönemi çok etkiledi. Allah çocuklara kolaylık versin. Çocuklar bu sınava çalıştı, umarım gönüllerince olur. Bir hedefimiz var tabii, inşallah hayırlısı olur.” dedi.

“BU DÖNEMDE PSİKOLOJİLER BAYA BİR BOZULDU”

Sınava hazırlık sürecinde ailece psikolojik olarak zor bir süreç geçirdiklerini kaydeden Murat Gülmez, “Kızım için buradayız, onu getirdik. Sınav heyecanını biz de yaşıyoruz. İnşallah hayırlısıyla başarırlar. Bütün sınava giren çocuklarımıza başarılar diliyorum. Hayırlı bir şekilde bitirirler. Hedefimiz var, hedefsiz olmaz tabii ki, inşallah istediği mesleği yapar. Sağlık sektörünü istiyor biraz, istediği meslekte muvaffak olur İnşallah. Bize de düşen onu o şekilde okutmak. Hayırlısıyla tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum. Temennimiz hepsinin bu sınavda başarılı olmaları yönünde. Pandemiden dolayı okulların kapanması çok etkiledi ve bu süreçte çok çalıştılar ve bu dönemde psikolojileri baya bir bozuldu. İnşallah toparlarlar ve istedikleri puanı alırlar.” şeklinde konuşarak sınava giren tüm öğrenciler başarılar diledi.

“PRATİKTE VE TEORİDE PEK BİR ŞEY GÖREMEDİLER AMA…”

COVİD-19 salgını sürecinde eğitimdeki aksaklıklara değinen Murat Gürel ise, “Bugün sınava girecek olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Onlar bugün çok özel öğrenciler. Çünkü tüm dünyayı kasıp kavuran pandeminin gölgesinde girdiler. Pratikte ve teoride pek bir şey göremediler ama bunun sonucunu sınavdan sonra göreceğiz. İnşallah hayırlısı olur. Hedefimiz mühendislik. İnşallah muvaffak olur.  Teoride ve pratikte pek bir şey göremediği için pek ümidimiz yok ama muhakkak ÖSYM yetkilileri bunu öngörmüşlerdir. Hayırlısıyla bekliyoruz.” dedi.

Öte yandan, üç oturumda gerçekleştirilecek olan zorlu YKS maratonu 27 Haziran Pazar günü saat 10.15'de başlayacak olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile devam edecek.  Yabancı dil alanında ihtisas yapmak isteyen öğrencilerin gireceği Yabancı Dil Testi’nin (YDT) de aynı gün 15.45'de yapılmasıyla YKS 2021 süreci tamamlanacak. Adaylara TYT'de 120 soru için 135 dakika, AYT'de 160 soru için 180 dakika, YDT'de 80 soru için 120 dakika süre verilecek.

Sınavların tamamlanmasının ardından öğrenciler heyecanla sonuçların açıklanacağı 8 Ağustos gününü bekleyecek ve hemen ardından alınan puanlara göre tercih maratonu başlayacak.

HABER: M. KİLELİ