Milli Eğitim sil baştan yapılanıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam eğitim editörleriyle bir araya geldiği yemekte yapılacak köklü değişiklikler hakkında bilgiler verdi. Bakanın açıklamaları Milli Eğitim’de taşların yerinden oynayacağı şeklinde yorumlandı.


Bu öğretim yılından itibaren Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Anadolu ya da Fen liselerine dönüştürülecek. Okula dönüşmek isteyen dershaneler için ise başvurular yarın başlıyor. Bu kurumlarda görev yapan ve 1 Ocak 2014 itibariyle 6 yıl ve üzeri sigortalı çalışan öğretmenler devlet kadrolarına geçmek için başvuruda bulunabilecekler.


Dört yıl ve üzeri okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı yapanların görev süresi bu eğitim-öğretim yılı sonunda bitiyor. Ancak yapılacak değerlendirmeler sonunda, başarılı olanların aynı veya başka eğitim kurumunda dört yıl daha görev yapmalarına imkan tanınacak. Aynı okulda aynı unvanla sekiz yıldan fazla yöneticilik görevi yapılamayacak. Böylece yöneticilerin, zorunlu rotasyon yerine istekleri dahilinde başka eğitim kurumlarına geçişleri sağlanmış olacak. Görev süresi uzatılacak müdürlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanan değerlendirme formunda müdürler, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından objektif kriterler üzerinden değerlendirilecek.


Dershanelerin özel okula dönüşümüyle ilgili Dönüşüm Başvuru Kılavuzu 29 Mayıs’ta yayınlandı. Başvurular ise yarın başlıyor. Öğretmen Atama Kılavuzu Mart 2015’te yayınlanacak. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle bu işyerlerinde eğitim personeli olarak ödenmiş prim gün sayısı 6 yıl ve daha fazla olan eğitim personelinin devlet kadrolarına atanmalarına ilişkin başvurular ise 1 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında alınacak. Dönüşüm programına başvurular 31 Ağustos’ta sona erecek. 2018-2019 eğitim-öğretim yılının bitiminde, dönüşüm programı sona erecek. Dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezleri 1 Eylül 2015 tarihine kadar mevcut faaliyetlerini sürdürebilecek.


Düzce özelinde bakıldığında 4+4+4 eğitim sistemiyle beraber tüm okulların ilkokul ve ortaokul şeklinde ayrılması gerekiyordu. Fakat Düzce henüz bu uygulamaya geçebilmiş değil. Zira fiziki bina yetersizliği had safhada. Üstelik prefabrik binalar da halen duruyor. Gelecek seneden itibaren okulların ayrılması planlanıyor. Fakat Bakan Avcı’nın hayata geçirmeyi planladığı bu uygulamaların ardından Düzce’de bir karmaşanın daha yaşanması olası görülüyor. Düzce’de eğitimin tam anlamıyla ne zaman rayına oturacağı belirsiz kalmaya devam edeceğe benziyor.