Düzce’nin artık Türk eğitim sisteminin tarihini gözler önünde seren bir müzesi var. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Okulları Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde başlatılan “İl Eğitim Tarihi Müzesi” projesi kapsamında 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi bünyesinde Düzce İl Eğitim Tarihi Müzesi oluşturuldu.

130 metrekarelik alanda kültür varlığı olarak kabul edilebilecek nitelikteki eğitim materyallerinin sergilendiği müze, bugün düzenlenen açılış töreni ile ziyarete açıldı. Açılış törenine Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce İl Jandarma Komutanı Mustafa Çetinkaya, Düzce İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, öğretmen ve öğrenciler katıldı.



 "Tarihimize mutlaka bakmak zorundayız”
Törende yaptığı konuşmada müzelerin önemine değinen Vali Zülkif Dağlı;

“Bu müzeler gerçekten önemli. Tarihimize bizim bakmamızı sağlayacak olan objelerin bir arada bulunması, bir araya getirilmesi önemli. Hem ağır bir deprem geçirmiş hem de yeni bir il olmuş Düzce’mize böyle bir müzenin kurulması gerçekten önemli. Ehliyet sınavlarında “İki ileriye bir geriye bakacaksın” denir. Bizim de mutlaka gözümüz, vizyonumuz hep ileride olmalı ama mutlaka arada geriye yani tarihimize, geçmişimize de bakmak durumundayız. Aksi takdirde vizyonumuzu tam olarak belirleyemeyiz, sendeleriz. Bu manada tarihimize bakmak tarihimizle iç içe olmak, nereden nereye geldiğimizi görerek idrak etmek bu anlamda çok çok önemli.” ifadelerini kullandı.



“Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

İki ayrı bölme şeklinde tasarlanan müzenin açılışında konuşan Başkan Dursun Ay ise;
“Türk eğitim sisteminin geçmişten günümüze geçirdiği evreleri vatandaşlarımıza ve gelecek neslimize aktaracak bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Düzcemiz’de müze kültürünü geliştirecek bu projenin ilimize, öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilen müze, protokol ve ziyaretçiler tarafından gezildi.







Haber: M.AYDIN