Düzce’de 17 Eylül’de bütün okul ve sınıflarda ders başı yapılacak ve yeni bir maraton başlayacak. Eğitim-Bir-Sen Düzce Şube Başkanı Ömer Faruk Çelebi, kademeli eğitim sisteminin uygulanacağı 2012-2013 ders yılının öğrenciler, veliler ve eğitim çalışanları için hangi şartlarda başlayacağını ve bu dönemde ne gibi sorunlara çözüm beklendiğini yaptığı yazılı açıklama ile sıraladı.

 

Derslik Açıkları Yeni Sistemi Gölgelememelidir

 

Ülkemizde eğitimde altyapı sorunlarının yıllardır giderilemediğini dikkat çeken Çelebi, “Hükümet bu yılı eğitimde altyapıyı güçlendirme anlamında yatırım yılı ilan etmeli ve özel sektörün imkânlarını eğitime kazandırmak için projeler geliştirmelidir. Bu noktadan hareketle 2012-2013 eğitim-öğretim yılı derslik ihtiyacındaki artış sebebiyle sıkıntılı geçecektir fakat derslik açıkları ve kademeli eğitim sisteminin hayata geçirilmesindeki yönetim hataları kesinlikle yeni sistemi gölgelememelidir.”dedi.

 

 Kaynak Problemine Henüz Köklü Çözüm Getirilememiştir

 

Çelebi, eğitim kurumlarına merkezi yönetimden bütçe ayrılmaması ve kurumların giderlerini Okul Aile Birlikleri kanalıyla velilerden bağış yöntemiyle karşılamasının, eğitimin en önemli çıkmazlarından birisi olduğunu söyledi.

 

Öğretmenler, Aile Bütünlüklerinin Sağlanmasını Beklemektedir

 

Öğretmenlerin il içi, il dışı isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile özür grubu atamalarında yaşanan sorunlara değinen Çelebi, “Yeni eğitim-öğretim yılının aile bütünlüğü sağlanamayan öğretmenlere zehir olmaması için bir an önce öğretmen tayinleri yapılmalı, aile bütünlükleri sağlanmalı, il emri uygulanmalı ve il dışı isteğe bağlı atamalarda tayin olamayan öğretmenleri de rahatlatmak adına becayişin yolu açılmalıdır.” diye konuştu.

 

Ek Ödeme Borcunu Bir An Önce Ödemelidir

 

666 sayılı KHK ile farklı kurumlarda aynı unvanda çalışan kamu personelinin ücretlerinde ek ödeme oranları üzerinden eşitleme yapılırken, öğretmen ve öğretim elemanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılmamış ve öğretmenler kamuda en düşük maaş alan ikinci personel seviyesine düşürüldüğünü belirten Çelebi, Hükümetin öğretmen ve öğretim elemanlarına olan borcunu bir an önce ödemesi gerektiğini söyledi.

 

Atama ve Yer Değişikliği İşlemleri İçin Yapılan Düzenleme Tamamlanmalıdır

 

Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı konusunda çalışmalar tamamlanmış olmasına rağmen söz konusu hukuki düzenleme bugüne kadar yürürlüğe konulamamasını eleştiren Çelebi, “Bu durum, öğretmen dışındaki Bakanlık personelinin atama ve yer değiştirme işlemlerinin objektif kriterlerden uzak, suistimallere, adaletsizliklere ve hak kayıplarına neden olacak şekilde gerçekleştirilmesine yol açmaktadır. Söz konusu düzenleme ivedilikle hayata geçirilmelidir.”şeklinde konuştu.

 

Eğitimin Sivilleştirilmesine Devam Edilmelidir

 

Eğitimde kılık kıyafet dayatmalarının son bulması gerektiğini ifade eden Çelebi,  “Kamusal Alan” yalanı insan onurunun önüne dikilmekte ve kamu çalışanları inancını gereği olan en demokratik hakkını kullanamamaktadır. Yeni eğitim-öğretim yılında insanları tek tipleştiren, onurunu hiçe sayan, karma eğitim mecburiyeti dâhil bütün antidemokratik dayatmalar son bulmalı, meşru talepler yerine getirilmeli ve insanı merkeze alan yaklaşımların hayata geçirilmesine ve eğitimin sivilleştirilmesine devam edilmelidir.”diye konuştu.

 

2012-2013 YÖK Reformu Yılı Olmalıdır

 

Katsayı ve başörtüsü gibi konularda bilimsel gerçeklikten uzak bağnaz yaptırımlara son veren yeni anlayışın devamı olarak YÖK, yeni eğitim yılında YÖK Reformu’nu da gündemine alması gerektiğini belirten Çelebi, bilimsel ve yönetsel özerklik ile birlikte demokratik, katılımcı yönetim anlayışının gereği olarak bütün yönetsel süreçlere çalışanlarını temsilen sendikaların dahli, eğitim çalışanlarının kılık kıyafet özgürlüğünün temin edilmesi gibi birçok konuda yeniden yapılandırılması gereken YÖK’ün değişim ve gelişim sürecinde üniversitelere ayak bağı değil, ön ayak olması esas alınmalıdır.”dedi.

 

Haber; S. KAŞKIR