Düzce’de eğitimdeki başarı çıtasının daha yükseklere taşınması için uygulamaya konan yeni sistemler eğitimcilere tanıtılıyor.

Öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak, akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) Bilgilendirme Toplantısı düzenledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç ve Şube Müdürü Yasemin Çağır'ın katılımlarıyla düzenlenen toplantıda, Ölçme Değerlendirme Merkezi’nde görevli öğretmenler tarafından okul müdürlerine ve Bilişim Teknolojileri öğretmenlerine ÖDS hakkında bilgilendirme yapıldı.

Düzce’de yapılan Hazır Bulunuşluk Uygulaması, Ölçme Değerlendirme Merkezi’nin oluşturmuş olduğu rapor doğrultusunda okul müdürlerine sunularak, uygulamanın değerlendirmesi de yapıldı.

Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) nedir?

Öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) 2022’nin ekim ayında hayata geçti.

Millî Eğitim Bakanlığı’nca öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı artırmak ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan ÖDS, eğitimde fırsat eşitliğine büyük katkı sağlayacak. Soru temelli hazırlanan sistem; ders kitapları, konu anlatımları, ders anlatım videoları ve soru çözüm videoları ile destekleniyor. Öğrencilere çeşitli yardımcı kaynaklara erişim olanağı sağlayan sistem sayesinde veliler de önemli ölçüde bir ekonomik yükten kurtarılmış oluyor.

Sistemin içeriği ve çalışma prensibi nasıl?

Sistemde, ortaokul ve lise düzeyinde 62 derse ait 62 konu anlatımlı ders kitabı, yaklaşık 60 bin çoktan seçmeli soru, 2 bin 550 ders anlatım videosu ve 12 bin soru çözüm videosu bulunuyor. Sistemdeki içerikler ise sürekli artırılarak gerekli güncellemeler yapılıyor. Öğrencilerin çözdüğü sorulardan hareketle eksiklerini belirleme ve bu eksiklikleri gidermeye yönelik geliştirilmiş bir algoritmaya göre çalışan sistem, öğrencilerin düzenli ders çalışmasını destekliyor ve ihtiyaç duyduklarında onlara ders kitapları ile ders anlatım videoları tavsiyesinde bulunuyor.

Öğrenciler, çözdükleri her test için bireysel test sonuç raporu alabiliyor

Öğrencilerin istediği ders, ünite ve konudan istediği zorluk düzeyinde, istediği soru sayısı kadar testler oluşturabileceği şekilde kurgulanan sistem, öğrenciye hazır testler de sunuyor. Bu sistem üzerinden öğrenciler, öğretmenlerinin gönderdiği ödevleri yapabilirken test çözüp bunları kaydedebiliyor. Ayrıca çözdükleri her test için bireysel test sonuç raporları alabilen öğrenciler böylece derslerindeki ilerleme durumlarını kendileri de değerlendirebiliyor. ÖDS, öğrencinin eksiklerini tespit edip bu eksikleri gidermeye yönelik onları konu anlatımlı ders kitaplarının ilgili bölümlerine ve ders anlatım videolarına yönlendirecek bir yapıya sahip bulunuyor. Öğretmenler, tüm dersleri ve tüm testleri görebilirken sistemin hazırladığı testleri veya kendi oluşturdukları testleri de derslerine girdiği şubelere ödev olarak gönderebiliyor. Gönderdikleri ödev testlerinin sonuç raporlarını, ister öğrenci ister şube bazlı olarak detaylı bir şekilde alabilen öğretmenler, öğrencilerinin bireysel akademik başarısını takip ederek bunu artırmaya yönelik çalışmalar yapabilme imkânına ulaşıyor.