DAGEM Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği  “Türkiye Arı Elçileri” projesiyle geleceği koruma altına alıyor. Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)’nin BEE’O sponsorluğunda düzenlediği “Türkiye Arı Elçileri” sosyal sorumluluk projesiyle; arı sevgisinin ön plana çıkarılması, arı ürünlerinin çocuklar tarafından tüketiminin arttırılması, arıcılık mesleğinin tanıtılması, öğrencilerde arı-çevre farkındalığı oluşturulmasına katkı sağlıyor.

Düzce Farabi Anadolu Lisesi ve diğer okullarda öğrenim gören Türkiye’nin ilk arı elçilerine, Yığılca’da bulunan DAGEM’de Türkiye’nin özel ırkı olma özelliği bulunan Yığılca Arısı, bal üretimi, propolis, bal ürünleri ve bal kovanları ile ilgili eğitim verildi.

Etkinliğe, Akçakoca Barbaros Anadolu Lisesi, Akçakoca Fen Lisesi, Akçakoca Piri Reis Mesleki Anadolu Teknik Lisesi, Akçakoca Sosyal bilimler Lisesi, Arsal Anadolu Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Düzce Anadolu İmam Hatip Lisesi, Düzce Fen Lisesi, Düzce Güzel Sanatlar Lisesi, Düzce Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Düzce 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi, Farabi Anadolu Lisesi, Gümüşova Anadolu Lisesi, Özel Düzce Kültür Fen Lisesi, Özel Düzce Kültür Anadolu Lisesi, Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencilerinden toplam 35 “Arı Elçisi” katıldı.

Gün boyu süren eğitim etkinliğinde öncelikle arı ailesi, fizyolojisi, arı ürünleri ve sağlık üzerine etkileri ile bal arılarının ekosistemdeki rolünü anlatan teorik eğitimler, arkasından da kovan başında uygulamalı eğitimler verilerek, arılar tanıtıldı. Gençler kovan açtı, arıları ve ürünlerini görerek ve dokunarak tanıdı. Daha sonra mum yapımı, ballı bitkilerin dikimi ve ballı kek yapımıyla devam eden etkinlikler sertifika töreni ve Bee’o ürünlerini içeren hediyelerin takdimi ile son buldu.

Proje ile ilgili yapılan açıklamada, “Projenin gelecekteki hedefi Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü arı elçileri ile bu etkinlikleri sürdürmektir. Böylece gittikçe yaygın etkisi yüksek bir farkındalık yaratmak çevreye ve doğaya saygılı ve doğal kaynakları sürekli tüketen değil tıpkı arılar gibi sürekli üreten bir toplum bilinci oluşturmaktır” denildi.