Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi son günlerde yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bünyesindeki öğretim elemanları ile özel sektör arasında bir köprü vazifesi gören DÜBİT, 2013 yılında kurulmasına karşın önemli mesafeler kat etti.  Merkezin Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, DÜBİT’in amaçları, faaliyetleri ve hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Uğraş,  “Üniversitemizin Merkezi Araştırma Laboratuvarıdır. Kısaca DÜBİT olarak kullanıyoruz. 2010 yılında Kalkınma Bakanlığının 5,6 Milyon liralık desteği ile kuruldu. Devletimizden alınan bu destekle cihaz altyapımız ve bina altyapımız gerçekleştirildi. 2013 yılında Marka Kalkınma Ajansının 3,2 Milyon liralık desteği ile cihaz altyapımız güçlendirildi. Yaklaşık olarak 10 Milyon liralık bir cihaz altyapısına sahibiz” dedi.

Türkiye’nin en faal araştırma merkezlerinden birisi

Uğraş merkezin çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi:  “Merkezimiz, 2013 yılında yani faal olarak hizmet vermeye başladığı yıldan bu zamana kadar 30 bin tane analiz gerçekleştirildi. Bu noktada merkezimiz Türkiye’nin en faal araştırma merkezlerinden birisi olma unvanına sahip. Ve bunların yüzde 65’i üniversite dışına gerçekleştirildi. Kuruluş amacı olarak önce ilimiz, bölgemiz ve ülkemize analiz hizmeti vermek, problemlere çözüm bulmak, AR-GE hizmeti vermek ve yeni projelerin yazılmasında danışmanlık hizmeti vermek şeklinde özetleyebiliriz.”

Eski üniversitelerin çoğunun önündeyiz

Uğraş, Bölgedeki sanayi kuruluşlarına danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getirdi ve “Üç alanda araştırma birimimiz mevcut. Bunlar; Çevre ve Kimya Araştırmaları Birimi, Malzeme ve Yüzey Araştırmaları Birimi, Prototipleme ve Tasarım Birimidir. 2016 yılının sonlarında laboratuvarımızın akreditasyon belgesini alacağız. Ve yaptığımız analizlerin her türlü resmi kurumda karşılığı da olmuş olacak. DUBİT yeni kurulan üniversitelerin en önünde, eski üniversitelerin çoğunun önünde yer almaktadır. Çoğu üniversitede olamayan cihazlar bizde mevcut. Her alanda uzmanımız da mevcut. Burada analizle birlikte AR-GE hizmeti de veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber;S.C.AKYÜZ