Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi (KETEM) birimi ekiplerince toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim programları devam ediyor. Bu kapsamda Düzce Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde bulunan fabrikaların kadın çalışanlara yönelik Kanser Tarama Programı ve Bilgilendirme Eğitimi gerçekleştirildi.

Sağlıklı Hayat Merkezi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) biriminde görevli Dr. Merve Hayriye Öztürk tarafından verilen eğitimlerde; kanserde erken teşhisin önemi, kanser türlerinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, kanserden korunma yolları, sağlıklı yaşam konularında bilgilendirmelerde bulunuldu.

“Tarama programlarından faydalanın”

Eğitimlere ilişkin açıklamalarda buluna Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz söz konusu eğitimlerle kanserde erken teşhisin önemine dikkat çektiklerini vurguladı. İl Müdürü Yılmaz, “Meme kanseri için kadınların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor. 40-69 yaş arası kadınların 2 yılda bir yapılan meme kanseri taramasını, 30-65 yaş arası kadınların 5 yılda bir rahim ağzı kanser taramasını ve 50-70 yaş aralığındaki tüm erkek ve kadınların kolon kanseri taramasını yaptırması erken teşhise kapı aralıyor. Tüm bu taramaları vatandaşlarımız, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçlarında ücretsiz olarak yaptırabilir.” ifadelerini kullandı.

İl Müdür Yılmaz tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişilerin, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirildiğini ve ileri tetkiklerin yapıldığını anımsatarak, teşhis ve tedavi hizmetlerinin ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında tarama programlarının yer aldığını belirten   Yılmaz, “Özellikle halkın kanser konusunda farkındalığının arttırılarak, toplum bilincinin geliştirilmesi halk sağlığı açısından son derece önemlidir. Kanserde ne kadar erken teşhis konulursa tedavi imkânı o oranda artıyor. Gezici Mobil HPV araçlarımızla yıl boyunca düzenli olarak ilimiz genelinde tarama programları ve bilgilendirme eğitimlerinin yapılıyor.” ifadelerini kullandı.