Bölgenin fındık üretimi anlamında zengin olması fakat ürünün sadece içinin kullanıldığını gören Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, "Eko-Boya" projesini hayata geçirmeye karar verdi.

Projenin üniversite ve TÜBİTAK'tan destek görmesinin ardından Uğraş ve ekibi, yaklaşık 3 yıldır fındığın sert ve yeşil kabuğu ile yapraklarından doğal boya üretmek için çalışıyor..

Projeyle ilgili olarak Uğraş, "Fındık, ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri. Bu sebepten çok değerli ve tarımsal atık anlamında çok zengin. Doğal Ürünler Araştırma Laboratuvarı'ndaki çalışmalarımız genelde, ülkemizin atıl vaziyette bulunan tarımsal artıklardan veya bitkilerden değerli ham madde ve sanayi ürünlerini elde etmektir. Bu çalışmalarımızdan biri de tarımsal artıklarımızdan tekstil sektörüne eko boya imalatı." Dedi.

Tarımsal atıkları değerli ürün haline getirdiklerini belirten Uğraş, sözlerine şöyle devam etti:  "Mikro seviyede bu tarımsal artıklardan elde ettiğimiz boyalarla kumaşı renklendirdik. Kaliteli bir ürün ortaya çıktı. Bölümümüzde ekibimizle birlikte yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda fındık yaprağı, çotanağı ve kabuğundan kahverengi, yeşil ve sarının 15 farklı tonunu içeren eko-boya ürettik, Elde ettiğimiz boyaların antibakteriyel, antimikrobiyal etkiye sahip olduğunu gördük. Bu sevindirici bir haber. Ülkemizin tarımsal artıklarını ne yazık ki son yıllara kadar neredeyse hiç kullanılmadan sadece yakılarak veya çevre problemi şeklinde etrafa atılarak değerlendiriliyordu. Tarımsal artıkları, değerli ürün haline getirmeye çalışıyoruz. Boya da bunlardan biri."

Tarımsal artıktan ne kadar boya üretilebileceği konusunda deneylerinin devam ettiğini dile getiren Uğraş, desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Uğraş,  "Kahverengi, sarı ve yeşil renklerinde 15 farklı tonda sonuç elde ettik. Tarımsal artıklar kullanılması açısından avantaj teşkil ediyor. Endüstriyel yatırıma uygun miktarlarda olduğunu ispatladık. Tabii bu noktada yatırımcılara ve devletimizin katkısına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Tekstil sektörünün neredeyse tamamında sentetik boya kullanıldığına işaret eden Uğraş, sentetik boyaların kanserojen olabildiğini, fındık artıklarından elde eden ürünlerin ise tamamen doğal içeriğiyle öne çıktığını kaydetti.

HABER;S.KAŞKIR!