Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde bugün hareketli anlar yaşandı. Hastane Acil Durum ve Afet Planı (HAP) çerçevesinde yapılan saha tatbikatı nefes kesti.

Senaryo gereği Düzce merkezde 5 büyüklüğündeki deprem sonrası hastanede alınan önlemlerin saha çalışması olarak gerçekleştirildiği tatbikat, Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ve Düzce Üniversitesi Arama-Kurtarma Toplululuğu ile koordineli olarak yürütüldü.

Tatbikatta, depremin ardından harekete geçen ekipler enkazdan kurtardıkları yaralıları hastaneye getirdi. Yaralıların hastaneye sevkleri ile birlikte afet ve acil durum hallerinde uygulanan Hastane Afet Planı uygulamaya koyuldu. Bu doğrultuda deprem sonrasında sevk edilen yaralılara hızlı bir şekilde müdahale edildi.

"Eksiklerimizi ve neleri yapmamamız gerektiğini gördük"

Başarılı şekilde tamamlanan tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Hastane Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, şunları kaydetti: "Bildiğiniz gibi bir deprem bölgesinde yaşıyoruz. İki depremi atlatmış il olarak böyle durumlara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu amaçla hastanemizde ilgili birimlerle Hastane Afet Planı kapsamında bir deprem tatbikatı yaptık. Bu tatbikat oldukça geniş kapsamlı sadece hastanemizin çalışanları değil aynı zamanda itfayemizin UMKE'mizin, il sağlık müdürlüğünün ve hatta üniversiteden öğrenci arkadaşlarımızın da katıldığı bir tatbikat yaptık. Olası bir depremle karşılaştığımızda ne yapabiliriz, eksiklerimiz var mıdır, nelere dikkat etmeliyiz, bu noktada bizim içinde bir pratik oldu. Bu anlamda çok şey öğrendik, eksiklerimizi gördük, neleri yapmamamız gerektiğini gördük. Bizim için faydalı oldu, temenni ediyoruz ki böyle bir durumla karşılaşmayız ama yarın yaşayabilecekmişiz gibi de hazırlıklı olmamız gerekiyor ve arkadaşlarımızla birlikte bu süreci yürüttük." 

Yapılan tatbikat ile olası bir afette can ve mal kaybını önlemek, personellerin  doğal afetlere karşı pratiklerini geliştirerek hazırlıklı olmalarını sağlamak, afeti hızlı ve doğru yönetmek ve kurumlar arası koordinasyonu arttırmak amaçlandı.

Haber: C. ÜSTÜNER