Binlerce gencin geleceğini ilgilendiren ÖSS maratonunun 2008 ayağı Pazar günü gerçekleştirildi. 1 milyon 530 bin öğrencinin ter döktüğü 195 dakikalık sınav, toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda yapıldı.

239 bin 191 kişinin görev aldığı sınavda kopya çekmenin önlenmesi için soru kitapçıkları 10 ayrı türde basıldı. Saat 09.30'da başlayan sınava veliler çocuklarını özel araçlarıyla götürmek isteyince özellikle büyük şehirlerde trafik yoğunluğu yaşandı. Metro ve otobüs duraklarında bekleyen yüzlerce aday sınava geç kalma korkusu yaşadı.

Gençler çıkışta, özellikle matematik sorularının zor olmasından yakındı. Sınav sonuçlarına göre, her üç gençten biri üniversiteli olacak. Bunun nedeni ise gençlerin, 113 bin yeni kontenjan artışı ile bu yıl 540 bine ulaşan yükseköğretim programlarına yerleşecek olması.

Öğrencilerin asıl yarışı ise 4 yıllık bir fakülteye girebilmek için olacak. 113 bin kontenjan artışı içinde 4 yıllık fakültelerdeki artışı 65 bin oldu. 185 baraj puanını aşan öğrenciler yeni kontenjan artışı ile 270 bine ulaşan 4 yıllık fakültelere girmeye çalışacak. Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler ise 22 Haziran'da yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na girecek. Temmuz ayının son haftasında açıklanması beklenen sonuçlar ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları nedeniyle biraz gecikecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu sınavlar nedeniyle öğrencilerin notlarının ÖSYM'ye iletilmesinde gecikme olacağı için ÖSS sonuçlarının, daha önce planlandığı gibi 10-15 Temmuz arasında açıklanamayacağını söyledi.