Eğitimde 15 günlük ara pazartesi günü sona eriyor. Düzce Doğa Okulları Eğitim Koordinatörü ve Fen Teknolojileri Öğretmeni Mustafa İnce, okula dönüş telaşı yaşayan öğrenciler ve veliler için önerileri sıraladı. Özellikle ikinci dönemde yoğun sınav dönemi geçirecek olan öğrenciler için altın değerinde tavsiyeler veren İnce, Doğa Okulu olarak sömestr tatilinin değerlendirmesini yaptı.

DOĞA’DA SÖMESTR VERİMLİ GEÇTİ

Kurumsal bir yapı içerisinde eğitim ve öğretimi devam ettiren Doğa Okulu’nun öğretmen ve öğrencileri ile sistemli çalışan bir kurum olduğuna dikkat çeken İnce, “ Doğa Okullarında 1. Dönemde olduğu gibi 2. Dönemde akademik çalışmalarının daha üstünde çalışmaya devam edecek. Bunun için öğretmen, öğrenci ve velilerimiz gerekli desteği verecektir. Bunun için Sömestr tatilinde öğrencilere aktif anlamda dinlenmelerini tavsiye ettik. Günde 1. Saat konu tekrarı ve ders çalışmaları önerdik, dinlenmeleri için gerekli vakti ayırmalarını da özellikle istedik. Ayrıca Doğa Okulu öğretmenleri İstanbul merkezli iki gün zümre toplantısına katılmıştır. Burada 1. Dönem değerlendirilmiş, ikinci dönemin nasıl geçeceğine ilişkin görüşmeler yapılmıştır. Bu da çok verimli geçmiştir.”diye konuştu.  

ÇOCUKLARI SIKMAYIN!

Düzce Doğa Okulları Eğitim Koordinatörü Mustafa İnce, ikinci eğitim döneminde tempoyu çocukları sıkmadan attırmak gerektiğine vurgu yaptı.

İnce , “Velilerimiz, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz de öncelikle eğitimin 1. Dönemdeki temposundan bir şey kaybetmeden, ikinci dönemde tempoyu attırarak çocuklarımızı sıkmadan, sadece eğitim öğretim olarak değil, sosyal olarak da işleyerek hazırlamalılar. Eğitim öğretim sadece bir şeyi öğrenmek ezberlemek değil, bunları sosyal alanda kullanabilen, çevresiyle iyi diyalog iletişim kurabilen yeteneklerini rahatça kullanabilen birey yetiştirmektir. Biz Doğa okulları olarak bu alanlara çok özen gösteriyoruz. Çocuklarımızın gelecekte seçtikleri birimlerde mutlu olabilmeleri için çalışma yapıyoruz.”diye konuştu.

OKULLA İRTİBATI KOPARMASINLAR

Eğitim Koordinatörü İnce, Öğrenmen-veli- Öğrenci diyaloğunun önemine vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Çocuklarımıza ikinci dönemde öğretmen ve velilerimizin beklentilerini anlatmamız lazım. Çalışmanın hayatın bir parçası olduğu, her yaşta her insanın bir sorumluluğu olduğunu mutlaka kavratmamız lazım. Veli, öğretmen, öğrenci diyaloğu çok önemli. Eğitim bu birimlerin ortak hareketi ile en üste çıkacaktır. O yüzden velilerden her zaman destek alıyoruz. Bu desteğin ikinci dönem devam etmesini istiyoruz. Veliler, öğrencilerin eğitim aşamalarını sorgulamaları, okul yönetimi ve öğretmenlerle diyalog içinde olmalılar. Eğitim ve öğretim kendi başına denetimsiz olarak yapılan bir süreç değildir. Mutlaka denetim sorgulama araştırma gerekli. Okulla irtibatı koparmasınlar, destek verip, onlarla birlikte olduklarını göstermeli. Bu çocuklara güç verecektir.”

DOĞA’DA SINAVLARA KIŞ KAMPINDA HAZIRLANILIYOR

İnce, sınavlarla başlayacak olan ikinci eğitim öğretim dönemi öncesi Doğa Okulunun kış kamplarıyla sınavlara sıkı çalıştığını dile getirdi.

Eğitim Koordinatörü İnce, “1. Dönemin son haftasında gündüzlü olarak lise son öğrencilerimizi yine tatilin 2. Haftasında yatılı olarak alarak okulumuzda kış kampı programı uyguladık. Her gün bir deneme sınavıyla başladık. Daha sonra deneme sınavlarının çözümleri, anlaşılmayan yerlerin üstünden geçilmesi, bitirilmeyen konuların bitilmesi gibi bir çalışma yaptık. Çok verimli geçtik. Son hafta aktif olarak dinlenilmesini sağladık. Yine TEOG grubu oluşturduk. Bu sınavda çok önemli. Onları da 5 günlük bir kampa aldık. 6 saat üzerinden ders işledik.” ifadelerini kullandı.

ÇOK MİKTARDA SORU ÇÖZMELİYİZ

İnce, sınavlara hazırlanan öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu:  “Ezberleyerek bilgi deposu haline gelmek yerine, öğrenilen bilginin mutlaka kullanımı noktasında çalışma yapsınlar. Bilgiyi soruda, çözümde günlük hayatta nasıl kullanılacağı noktasında sıkıntılar olduğunu görüyorum. Bilgi düzeyi olarak genelde sıkıntı olmadığı, uygulama noktasında sorunlar yaşadıklarını görüyorum. Bunun çözümü için çok miktarda soru çözmeliyiz. Soru çözerken, cevap anahtarına bakıp bulmak yerine konu içerisinde araştırarak bulmaya çalışıp o şekilde doğruya ulaşmak öğrenme sürecini hızlandıracak.”

DOĞRU BİLENEN YANLIŞLAR!

Eğitim Koordinatörü İnce, Ders çalışma metotlarında yapılan yanlışlıklara dikkat çekti ve  “Mesela çocuk soru çözerken, önünde defter yada kitap açıksa onu kapattırıp çözmeye zorlardı. Bu yanlış bir metot. Mutlaka bir çocuk soru çözüyorsa dokümanlar açık olsun, ondan faydalansın. Bu öğrenme sürecini hızlandıracak. Bu noktalarda tavsiyem; sorumlu olarak rutin olarak çalışsınlar. Günlük, haftalık, hatta aylık tekrar yapmalı. Ödevi yanlış algılıyoruz. Aslında gerçek ödev o gün öğretmenin sınıfta işlediklerini tekrar edip, onunla ilgili soru çözmektir. Hafta sonunda 1 haftalık, bir ay sonunda 1 aylık işlenen konuları tekrar edip soru çözdüğümüzde başarıyı göreceğiz.”ifadelerini kullandı.  

EĞİTİM SPOR GİBİDİR

 Öğrencilerin kesinlikle zaman ayarlamasında çalışmaması, konu ayarlı çalışması gerektiğini savunan İnce, “Eğitim öğretim spor gibidir, ayda bir spor yapmak yerine günde 10 dakika spor yapılsa daha verimli olur. Bizde her gün tekrar yapalım, soru çözelim.” Dedi. 

Haber;S.KAŞKIR