Kişisel gelişim için eşsiz fırsat sunan ve online olarak gerçekleşen programda Gölyaka Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nejla Özmen’in açılış konuşmasının ardından, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yaşın Tekizoğlu bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

İnsanların başkalarını, insana ait statünün altında ya da dışında olarak algılamasının insanlıktan çıkarma olarak adlandırıldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yaşın Tekizoğlu; İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazilerin işkencelerini, 1994 yılındaki Srebrenitsa ve yine 1994’teki Ruanda Soykırımı’nı örnek göstererek önemli tespitlerde bulundu.

Hayatın her zaman içinde yer alan kavram: İnsanlıktan çıkarma

İnsanlıktan çıkarmanın, yalnızca savaş, çatışma ve katliam dışında hayatın her zaman içinde yer alan bir kavram olduğunu dile getiren Tekizoğlu, bu kavramın şiddeti kolaylaştırıcı etkisi bulunduğunu sözlerine ekledi. Burada sepetteki tek tek elmalardan ziyade sistemden kaynaklanan sebeplerle insanlıktan çıkarmanın ve şiddetin yaygınlaştığını söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatma Yaşın Tekizoğlu, konuyla ilgili birçok örnek göstererek sunumuna devam etti.

“Eğer bir kişiyi insan olarak görmezsek onun acılarına duyarsız hale geliyoruz. Bu da gündelik yaşamdaki şiddetten, soykırıma kadar bütün suçları mümkün kılıyor.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yaşın Tekizoğlu, Düzce Üniversitesi öğrencilerinden gelen soruları da cevaplandırarak sözlerini sonlandırdı.