Anneler Günü programına Memur Sen Düzce Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı ve Bem Bir Sen Duzce Şubesi Başkanı Asiye Durnacı, Eğitim Bir Sen’in kadın üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Geniş katılımlı organizasyonda, sendika yöneticileri davetlilerle yakından ilgilendi.

Programda bir konuşma yapan Eğitim Bir-Sen Düzce Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Suzan Çiner, sendika olarak birçok kazanım elde ettiklerini ancak bunların yeterli olmadığını vurguladı.

“Annelik hakkı ödenmez ancak bazı haklar ödenebilir”

Kadın memurların karşılaştıkları sorunlardan ve çözüm yollarından bahseden Çiner, şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere bizim medeniyetimiz kadına, anneye başka medeniyetlerde eşine az rastlanır önemler atfetmiştir. Anne ailenin mimarı, çocuklarımızın sevgi ve şefkat kaynağı, toplumumuzun denge unsurudur. Bizler “Annelik hakkı ödenmez ancak bazı haklar ödenebilir.” diyoruz. Evi ile birlikte iş yaşamında da üretmeye devam eden kadınların, “Analık haklarını da koruyan iş-aile dengesi sağlansın; annelik yarım kalmasın.” diyoruz.”

“Mobbing birimleri” kurulmalı

Sendika olarak kadın çalışanlara yönelik taleplerini sıralayan Çiner, şunları kaydetti:

“- Ücretli doğum izinleri arttırılmalı, uzaktan çalışmaya uygun işler için tercihe bağlı olarak, herhangi bir hak kaybı yaşanmaksızın, evden çalışma imkanı tanınmalıdır. Tamamen olmasa bile haftanın bazı günlerinin bu şekilde organize edilmesi dünyanın farklı yerlerinde olduğu gibi ülkemizde de tartışmaya açılmalıdır.

- Yarı zamanlı çalışma hakkı uygulanmalı, esnek çalışma modellerinin uygulanabilir olmasına imkan sağlanmalı, bununla birlikte esnek istihdam tamamıyla tarihe karışmalıdır.

- Süt izni arttırılmalı, mevcut süt izni, doğum izni ve ücretsiz izin gibi hakların durumun yetersizliği de göz önünde bulundurularak iyileştirilmelidir.

- Emek-ücret dengesi kurulmalı

- Kreş imkanı sunulmalı, kreş hizmeti sunulması mümkün olmayan hallerde kamu görevlilerine kreş ödeneği verilmelidir.

- Mobbingsiz, insan onuruna yaraşır iş ortamları sağlanmalı, kadın kamu görevlilerine yönelik “mobbing” fiillerinin tespiti için “mobbing birimleri” kurulmalıdır. Kadın kamu görevlilerine yönelik “mobbing” fiilleriyle ilgili olarak haklarında disiplin soruşturması ya da adli kovuşturma açılan kamu görevlileri hakkında, başkaca şart aranmaksızın ilgili mevzuatında belirtilen usul ve süre kayıtlarına uyularak görevden uzaklaştırma işlemi uygulanması, kadın kamu görevlilerine yönelik “mobbing/psikolojik taciz” fiilini işlediği kesinleşenler hakkında; ilgili mevzuatında belirtilen yaptırımlar bir kat artırımlı uygulanmalıdır.

- Sözleşmeli memur-öğretmen ibaresi kalkmalı.”

“Birçok kazanım sağlayacağımıza gönülden inanıyorum”

Eğitim Bir-Sen Düzce Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Suzan Çiner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kamu görevlilerine 633 sayılı KHK kapsamındaki yardıma ek olarak 10.000 gösterge rakamı üzerinden doğum yardımı ödenmelidir. Kamu görevlilerine en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 5 katı tutarında evlenme yardımı ödeneği verilmelidir. Örgütlenmenin gücünü ve sinerjisini burada fazlasıyla hissedebiliyorum. Hep birlikte örgütlü kadın güçlü toplum desturu ile birçok kazanım sağlayacağımıza gönülden inanıyorum, belirttiğim kazanımları elde etmek için her platformda aktarmaya gayret edeceğiz.”

Memur-Sen Düzce Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı ve Bem Bir-Sen Düzce Şubesi Başkanı Asiye Durnacı’ya tüm anneleri temsilen hediye takdimi ile Anneler Günü programı sona erdi.