Okulların kapanmasına 15 gün kala eğitim sisteminde yeni bir değişikliğe gidildiği açıklandı... Eğitim dünyasından tepkiler ve endişeler gecikmedi.


Bu yıl yerleştirme işlemlerinin tek seferde ve tek bir takvimle yapılacağı, öğrencilerin A ve B olmak üzere iki ayrı grupta tercihte bulunacağı yeni düzenleme hakkında Düzce Eğitim İş Sendikası temsilcisi Hüseyin Arslan’dan görüş aldık… Arslan, öncelikle bize Bakan Avcı’nın dün yaptığı açıklamaları hatırlattı…


Arslan,” tüm okullar Anadolu Lisesine dönüştürülüyor… 1,5 milyon öğrenciyi ilgilendiriyor…başarı puanı ve merkezi sitemin tek seferde yapılacağı ve taban puanının kaldırılacağı söyleniyor…ilk etapta kulağa hoş geliyor ancak soru işaretleri var?”dedi.

 

Arslan, sınıflarda derslik sayısının artacağına dikkat çekti, kalitenin düşeceğine vurgu yaptı. Öğrencilerin yine istemedikleri okullara kayıt yaptırmak zorunda kalacağını savunarak “ Başarısı düşük öğrenciler eğitim haklarını kendi rızaları dışındaki okullarda kullanmak zorunda kalacak.” dedi.


Arslan, “Yeterli donanımı olacak mı öğretmen sayılıları altyapıları hepsi soru işareti. Anadolu liselerinde sınıflarda öğrenci sayısı 34 gerekirse 40 olacak diyor. Demek ki öğrenci sayılarında artış olacak. Okullardaki kalite düşecek. Öğrenciler istemedikleri okullara kayıt yaptırmak zorunda kalacak. Fen ve sosyal liseler olmadığına göre ya meslek ya da imam hatip lisesi olacak. Burada başarısı düşük ya da yanlış tercih yapan öğrencilerin eğitim hakları kendi rızaları dışında kullanımı anlamına gelmekte. Sınavla fen sosyal ve özel yetenekle alan okullar yerleşecek. İstemediği okullara zorlanan öğrencilere ya açık liselere ya da özel okullara yönelecek. Orta ve alt gelir grubundaki öğrenciler mesleki okullara yönlendirilerek ara eleman ihtiyacı karşılanması bekleniyor.” dedi.


Arslan, artık sitemin günü birlik değiştiğine dikkat çekti


Arslan, “Milli eğitim bakanlığı yıllardan beri sık sık değişiklik yaparak yapboz tahtasına çevirmiştir. Öğrenci ve velilerimiz sürekli kafası karışmakta somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirilmiyor. Öğrenciler ve velilere dayatma olmayan bir sistemin olmasını istiyor..” dedi.


Arslan, öğrencilerin ortak sınav puanlarının dışında okul notlarının da hesaba katılmasına ilişkin endişeler olduğunu, uygulamanın sonuçlarının zamanla belli olacağını söyledi.

 

 

Haber;S.Kaşkır