17 Eylül 2019 günü ilk ders zili ile başlayan 2018 -2019 eğitim öğretim yılının bitmesine sayılı günler kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren yaz tatili 14 Haziran Cuma günü verilecek karnelerle sona erecek. 

Bilindiği gibi on beş günlük yarıl tatilinin ardından ikinci kanaat dönemi 4 Şubat Pazartesi günü başlamıştı. 14 Haziran 2019 tarihinde başlayacak yaz tatili 3 ay sürecek. Ardından 2019-2020 eğitim öğretim yılı 16 Eylül Pazartesi günü start alacak.

Bölgeye göre tatil

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaz tatili uygulamasında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusuna açıklık getirdi. Katıldığı bir tv programında merak edilenleri yanıtlayan Bakan Selçuk, bölgelere göre tatil düzenlemesinin de şu anki mevzuatla mümkün olabileceğini belirterek şunları aktardı;

"Biz bu tek tip anlayışımızdan kaynaklanan neden dolayısıyla, bölgesel tedbir almakta biraz zorlanıyoruz. Aslında sayın valilerin denetiminde bu konu. Fakat önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili kısa zamanda bir açıklama da yapacağız. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da başka kurumlarla da görüştük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak. Fakat Türkiye birden bire hemen 200 gün, 220 gün olsun gibi bir hazırlığa henüz sahip değil. O, zaman içerisinde dikkate alınabilecek bir şey. Şu anda biz mevcudu ne kadar iyi yapabiliriniz peşinde olmalıyız ve bu amaçla da bölgelere göre tatil olabilir, bunun önü açılabilir. Konuyla ilgili takvimi ilan ettiğimizde aslında sayın valilerin zaten yetkisinde olan bazı hususların çok daha işlevsel bir biçimde bölgesel olarak yapılması söz konusu olacak."

Yaz tatili kısalıyor mu?

Daha önceden yaz tatiline ilişkin açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bizim tatilimiz uzun. Avrupa ortalaması 200 okul günü. Bizde 180 iş günü var. Japonya'da 220 gün. Önce yapısal olarak bir iyileştirmeye gidelim. Ondan sonra 180 iş günü Avrupa'daki gibi 200 iş günü olabilir. Türkiye'nin yüzde 90'ı tarım toplumuyken yazın 3 aylık boşluğu bırakmışlar çünkü tarım yapılıyor.

İş tersine dönmüş yüzde 80'i şehirleşmiş ama bu takvim yine aynı kalmış temel çıkmaz bu. Değişebilir. Şu anda 180 iş gününü hemen artırmak gibi bir derdimiz yok. Önce yapısal olarak bir iyileştirmeye gidelim. Ondan sonra orta vadede 180 iş günü Avrupa'daki gibi 200 gün olabilir” demişti.

Haber: S.AYAN